УН: Палестинци спремни за независну државу

Палестинска администрација спремна је за управљање независном државом, али ће морати да уложи велике напоре да оствари даљи институционални напредак због рестрикција које намеће израелска окупација, саопштиле су данас УН. Извјештај УН објављен је послије исте такве процјене коју су прошле седмице објавили Свјетска банка и Међународни монетарни фонд. Позитивна изјашњавања о овом питању услиједила […]

уторак, април 12, 2011 / 22:06

Палестинска администрација спремна је за управљање независном државом, али ће морати да уложи велике напоре да оствари даљи институционални напредак због рестрикција које намеће израелска окупација, саопштиле су данас УН.

Извјештај УН објављен је послије исте такве процјене коју су прошле седмице објавили Свјетска банка и Међународни монетарни фонд.

Позитивна изјашњавања о овом питању услиједила су уочи сутрашњег донаторског састанка у Бриселу, на којем ће бити размотрена тежња палестинског премијера Салама Фајада да изгради државни оквир до средине 2011. године.

"У шест области у којима су УН највише ангажоване, државне функције сада су довољне за функционисање власти једне државе", наводи се у извјештају УН под насловом "Градња палестинске државности: Пресудни период".

У документу се указује на шест области – владавину закона и људска права, средства за живот, образовање и културу, здравство, социјалну заштиту, инфраструктуру и воду.

"Мјере окупације, које гуше живот Палестинаца, треба да буду фундаментално поништене далекосежним израелским акцијама, како би се ускладиле са програмом градње државе", наводи се у извјештају.

Директни преговори с циљем окончања вишедеценијског сукоба пропали су прошлог септембра, послије спора о наставку градње насеља за јеврејске досељенике на Западној обали.

У саопштењу које је објављено заједно са извјешајем, изасланик УН за Блиски исток Роберт Сери рекао је да је од виталног значаја да Израелци и Палестинци наставе разговоре.

УН наводе да дубоке политичке подјеле између Палестинске управе и исламистичке групе Хамас, који управља Газом, додатно компликују тежњу ка оснивању палестинске државе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *