Умро Саи Баба – Одлазак мејнстрим духовника

Индијски духовни учитељ Сри Сатија Саи Баба, један на најпознатијих гуруа, кога су милиони сљедбеника обожавали као божанство, умро је данас у болници на југу Индије у 86. години. Саи Баба, који је пребачен у болницу у свом родном граду Путапарти прије мјесец дана, умро је због проблема са срцем, навели су његови љекари у […]

недеља, април 24, 2011 / 12:34

Индијски духовни учитељ Сри Сатија Саи Баба, један на најпознатијих гуруа, кога су милиони сљедбеника обожавали као божанство, умро је данас у болници на југу Индије у 86. години.

Саи Баба, који је пребачен у болницу у свом родном граду Путапарти прије мјесец дана, умро је због проблема са срцем, навели су његови љекари у саопштењу.

"Саи Баба нас је физички напустио. Он је издахнуо јутрос у 7:40. Његово тијело биће изложено у понедјељак и уторак како би сви заинтересовани могли да му одају пошту", наведено је у саопштењу.

Његово здравствено стање је било критично већ више од три недјеље.

Послије објављивања вијести о Саи Бабиној смрти, хиљаде његових сљедбеника окупило се испред болнице Медицинског института у Путапарти, у јужној индијској држави Андра Прадеш.

Полиција је морала да постави баријере како би успоставила ред и апеловала је на јавност да остане мирна, јавила је француска агенција.

Милиони Саи Бабиних сљедбеника широм свијета верују да је он посједовао натприродне моћи, као што су могућност да прави предмете од ваздуха, да се сјећа прошлих живота и да лијечи смртоносне болести.

Међу његовим сљедбеницима су били бивши индијски премијер Атал Бихари Ваџпаји, судије, глумци, генерали, индијска легенда крикета Сачин Тендулкар и холивудска звијезда Голди Хон.

Он је тврдио да је реинкарнација бившег духовног лидера Саи Бабе од Ширдија, који је умро 1918. године.

Његова организација је финансирала здравствене и образовне пројекте у Индији, укључујући болнице и клинике које су тврдиле да могу да лијече болести које медицина не може да излијечи.

Један од његових највећих финансијера био је бивши власник ланца ресторана "Хард рок кафе" Ајзак Бартон Тигрет, који се преселио у Путапарту и поклонио велики дио свог богатства Саи Бабиној фондацији.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *