Умрите пензионери, не знамо шта чекате

Први је дан у мјесецу, када се код нас чак и они са платом сјете пензионера. Доста тога се врти око њих. Од изласка на изборе, редовног плаћања трошкова, до помагања дјеце која имају дјецу.

уторак, август 1, 2017 / 11:29

Пише: Јелена Карановић

Неки дан сједим на шољи… мама куца на врата и заносно каже: „jој, добићемо 3% повећања пензије „. Шалим се, није заносно, била је то поспрдна драгост. Моменат за мене је био идеалан.

Брзо устадох са шоље, јер обавих радњу прије очекиваног времена. Нека се зна да су неке вијести заиста одличне за пробаву. Какав „Донат“, какви препарати, ја када бих гледала вијести имала бих хроничну дијареју. Ето, сви ви који имате проблема са тежином гледајте Дневник и изгубићете 10 килограма за невјероватних 15 дана.

Кућни буџет – потрошачка корпа

А сад калкулација нашег кућног буџета. Повећање 15 км. Да, да, знам шта мислите, рођена сам под срећном звијездом. Моја мајка је високо рангирана на листи примања пензије. Категорисана у групу која власти задаје главобољу. Налазе се на црној листи коју посебно оформљена комисија сваки дан  провјеравају да није осванула на кестену или на пензионерском фб. Јој, и овај мјесец без успјеха, мораће исплатити пензију.

И које благостање нам доноси 15 км ?  Нпр.три карте до Котор Вароши. И још остаје 1,5 км. Вау, ђаволу мало било. Нека звецка у џепу преостала 1, 5 км. Даје осјећај сигурности. Можда набаса на нешто атрактивно за тај новац. Какво повећање стандарда ! Или, нпр.то је умало па два паковања тоалет папира. О да, ми купујемо луксузну марку, па је једно паковање 8 км, или 11 хљебова, 12 л млијека…

И док се слова просипају по папиру обузима ме невјероватна радост због повећања. Схватих како сам веома незахвална. Сад се одох избичевати по леђима, па ћу наставити причу….Вратих се са самокажњавања. Можда мама успије платити режиије и лијекове за своја примања. Па то је генијално. Поред болова од самокажњавања осјетих и таласе неописиве среће у стомаку.

А шта је са оним који прима 250 км. Сад ће добијати 257, 5 км. Оооо, има се, може се ! Има да буде гозба сваки дан у њеном / његовом дому. Може отићи у Котор Варош у једном правцу. Назад, може и пјешке 37 км, или ако је баш онемоћао / ла за преостали износ до Челинца. Једном се живи, авантурама никад краја.

Виц или истина

Знате ли онај виц ? Сједе два пензионера у парку. Пита један :“Јеси ли понио хљеб за голубове ?“ . Други одговори: „Нисам“. Први изнервирано рече: “ Е јеби га, с’ чим ћемо их јести?“. Да ли је то само виц ? Или чињенично стање наше државе.

Приједлози за превазилажење кризе

Како би се олакшало нашој држави:

 1. Радни стаж продужити на 70 година
 2. Организовати бесплатни систематки преглед од стране милосрдних доктора, који ће установити погрешне дијагнозе и лијечити / истријебљивати од истих. Кад размислим, не требају милосрдни доктори, има их већ доста који ни не знају да су то….
 3. Увести порез од 50% примања на живот изнад 65 година. Зашто, питате се? Јер се треба захвалити и одужити домовини што сте ви који имате 65+ и поред свих недаћа, лоше исхране, слабе здравствене скрби и слабе одјеће још увијек живи!!!
 1. Вршити експерименте на њима, умјесто јадним малим глодарима. То се уклапа у европске стандарде заштите животиња.
 2. Укинути превоз пензионерима. Нека трче по нашој лијепој држави коју стално незахвално пљују излежавајући се по клупама у парку, а уопште је не познају.

Пет приједлога, није лоше….

Држава ће смањити расходе, млади неће морати његовати старе, већ ће моћи радити и по 14 сати дневно (наравно 8 званично)

Звијезде ријалитија

И на крају, знају ли пензионери да добровољно учествују у ријалитију „сурвајвер“ (преживљавање), као они Шкоти што су их одвели у недођију и приказали двије епизоде истог ријалитија.

Продукција је угасила пројекат, њима нико није рекао…Наредних годину дана су били препуштени сами себи мислећи да су звијезде.

Е тако и наши драги пензионери мисле да се њихова ријеч чује, пика, важи…..а држава само чека да угаси пројекат звани пензија…24 КОМЕНТАРА

 1. Šta je sad ovo?

  Naš narod redovno ne zna šta je uloga političara u jednom društvu – nema pojma ni kako funkcioniše sistem penzijskog osiguranja. Penzije nemaju veze sa političarima i upirati prstom u političare ili državu kako su oni krivi za visinu penzija – pogrešno je i kontraproduktivno. Zašto kontraproduktivno? Zato što se onda političari i država svjesni očekivanja svojih birača – upliću i upinju da rade posao koji nije njihov i o kome nemaju pojma. Samo mogu pokvarit i dodatno pogoršat.

  Sistem penzijskog osiguranja se zasniva na međugeneracijskoj solidarnosti. Dakle, generacija radno sposobnih izdvaja dio svoje plate u fond iz koga se isplaćuju penzije ljudima koji su zbog godina starosti završili svoj radni vijek. Motiv radnosposobnih je ideja da će po istom principu neke buduće generacije izdvajati dio svoje zarade za njihove buduće penzije.

  Sistem je sasvim OK u uslovima kada ljudi rađaju djecu i kada ta djeca rade i stvaraju u realnom sektoru na slobodnom tržištu. Kada natalitet opadne i kada to malo djece što imamo pošaljemo na budžet i sklonimo sa slobodog tržišta – onda sistem međugeneracijske solidarnosti propada. Ne može da opstane ni pomoću mađioničarskih trikova.

  Jelenu bih pitao koliko njena mama ima djece. Koliko ta njena djeca uplaćuju u fond za penzijsko osiguranje? Ima li otac penziju? Koliko para je po osnovu penzijskog osiguranja ušlo u kuću u julu a koliko je para u prošlom mjesecu izašlo iz kuće?

 2. Јавља се Јелена која редовно не зна шта је улога политичара у нашем друштву…. Истина, не знам, не разумијем, не схватам…
  “Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је опредјељење Владе да се повећање пензија од три одсто примјењује од октобра”.
  Прочитала Јелена која редовно не зна шта је улога политичара у нашем друштву. Шта је Жељка Цвијановић ? Спиритуални медијум коме се указало привиђење ? Репортерка чија је улога била да само прочита вијест коју јој је неко подметнуо у руке . Или је имала блесиметар , па је прочитала механички….
  Јавља се Јелена која нема појма ни како функционише пензионо осигурање.
  2009 године допринос за пензионо осигурање је износило 17% на укупна примања БРУТО….
  Од фебруара 2011 године допринос за пензионо осигурање је повећано 1% и износи 18% на укупна примања БРУТО….
  Од јануара 2013 године допринос за пензионо осигурање је повећано за 0.5% и износи 18.50% на укупна примања БРУТО….
  Kоначно, и за јули 2017 године издвојила је Јелена 18.50% пензионом осигурању од своје зараде, БРУТО зараде !
  И тако већ 17 година, а могла је и 20 година да је била пријављена прве три године рада.
  Можда Јелена не зна како функционише пензиoно осигурање, али зна колико је дала доприноса.
  Та иста Јеленина мајка која има двоје дјеце чији доприноси се прилажу неколико деценија, је уплаћивала истој држави доприносе.
  А шта би било да смо сами распоређивали та средства, да су на штедним рачунима….сад би мајка вртила глобус и прстом бирала дестинацију за љетовање…
  Игнорисаћу питање “да ли отац има пензију ?”, сматраћу да је настало у налету жара, јер нисам у прилици да га питам. Ако га упитам, мудро ће ћутати под надгробном плочом на гробљу на којем се налази већ 7 година….

  Коментари особе чије је корисничко име „екс1978“ су контрадикторни. Цитирам неколико:

  „Висок животни стандард не води високом наталитету. Не помаже ни политичка стабилност.“ написано 21.07.2016

  „Ја сам тај феномен себи објаснио на сљедећи начин: немамо ми у оваквој БиХ других амбиција осим да преживимо, некако претекнемо.“ написано 28.06.2016

  „Систем је сасвим ОК у условима када људи рађају дјецу и када та дјеца раде и стварају у реалном сектору на слободном тржишту. Када наталитет опадне и када то мало дјеце што имамо пошаљемо на буџет и склонимо са слободог тржишта – онда систем међугенерацијске солидарности пропада. Не може да опстане ни помоћу мађионичарских трикова.“ 02.08.2017

  Који животни стандард води високом наталитету ? А високи наталитет имплицира доброј пензији, јер је систем тако замишљен…..и никако другачије. Док се не пронађе неки бољи систем, пензионери и даље важе за највећи мађионичари наше државе.

 3. @ jelena

  Nedostaje malo matematike. Ponoviću pitanje: Koliko para je po osnovu penzijskog osiguranja ušlo u kuću u julu a koliko je para po istom osnovu u istom mjesecu izašlo iz kuće? Nisam zainteresovan za procente, upoznat sam sa njima.

  Proširiću pitanje – jesu li pare uplaćene na račun fonda za penzijsko osiguranje došle iz budžeta/javnog preduzeća ili su sa otvorenog i slobodnog tržišta?

   1. Opet piljar cijeni, umjesto da odgovori konkretno. Pokazi finansijski izvjestaj, pa da vidimo prosjecnu bruto platu u tvojoj piljari.

 4. екс,
  не сери.
  Иначе, кад већ нешто пишем, да кажем како би било за Републику Српску спасоносно(посљедично и за пензијско инвалидски фонд) да сви замоле родитеље пензионере, да не гласају на идућим изборима.
  Нека пензионери пруже прилику оним који раде и радно способним без посла(оне које издржавају од пензија) да одлуче о својој судбини.

  Ако желе својој дјеци, унучадима и праунучадима добро, онда их ништа не кошта да прескоче догодине изборе, зар не??

 5. Republila Srpska i realni sektor u Republici Srpskoj čine ogromne napore da se penzionerima isplate i ovolike penzije. Taj napor izražen u novcu i vremenu daleko je veći od napora koji će za penzije izdvojiti konkurenti našeg realnog sektora iz okruženja ili EU.

  Penzije koje se zasnivaju na međugeneracijskoj solidarnosti su teret koji se nosi i koji usporava rast i razvoj. Naš stepen solidarnosti daleko je veći od solidarnosti u nekim drugim društvima. Ideja o tome kako naše društvo poručuje penzionerima da umru – neinformisanost je i bezobrazluk. Stvari su potpuno suprotne. Nisu samo penzioneri heroji jer nekako preživljavaju od penzije do penzije – heroji su i radnici u realnom sektoru jer nekako osiguraju sredstva za isplatu tih penzija.

  Broj penzionera u odnosu na broj zaposlenih u realnom sektoru je ogroman. Broj budžetlija u odnosu na broj zaposlenih u reaknom sektoru također je ogroman. Ne može se to izdržati.

  Jedino rješenje – ljudi koji se osjećaju sposobnim za tržišnu utakmicu – neka se preusmjere na otvoreno tržište i neka pokušaju raditi, zarađivati i plaćati poreze i doprinose. Ovo jedino rješenje slabo ikakve veze ima sa političkim partijama i izborima.

 6. 1990 je penzioni fond bio pun. To su pare koje su ove starine napunile. Moj otac je tada imao pnziju oko 1000 njemačkh maraka ,sada 138 eura ? TRi ljudi nisu krivi za rat niti za pad privrede. Novac je potrošen na rat i napunio džepove tajkunima., i sad su ppenzioneri najugreženji dio društva. I sad EX priča da idu raditi ??? Halo , jesu li tebi svi kod kuće. Ti očito nisi.

  1. Penzioni fond nikada nije bio pun. Penzioni fon funkcioniše na principu protočnog bojlera. Dovoljan je jedan mjesec da izostanu uplate osiguranika i penzioneri ostaju bez penzija.

 7. „edino rješenje – ljudi koji se osjećaju sposobnim za tržišnu utakmicu – neka se preusmjere na otvoreno tržište i neka pokušaju raditi, zarađivati i plaćati poreze i doprinose. Ovo jedino rješenje slabo ikakve veze ima sa političkim partijama i izborima“
  ———————————–
  Ове високе температуре баш погубно утичу на неке мозгове.
  Чуј, нема везе са политичким партијама и изборима!

  Па преко кога се масовно трговало пензијама, инвалиднинама и којечиме..,него преко партија…, како је купљена једна од масовнијих гласачких војски него пред изборе и преко партија шпекулативним пензионисањем…,ко је креирао систем да хиљаде здравих и способних буду пензионисани него политичари и партије…,

  Прави и тешки инвалиди нама шансе да буду пензионисани уколико немају партијске књижице или кеш…,

  Слали су масовно здраве људе у пензију, узимали им још и позамашну кешовину…док су они дрписали милионе, растурали предузећа и све уништавали око себе к’о гусјенице. Нису афирмисали промјену система засновану на раду него само на криминалу и шпекулацијама.
  Сада када су се але и кланови намирили, маса пензионера са својим мрвицама је осуђена на превремано умирање,јер нити може да тиме живи нити да се лијечи…, још приде и дјецу им рашћерују по свијету, са причом нека их они издржавају…,а ми(политичари и наши) ћемо им опет узимати проценат, и даље паразитирати како смо и навикли…, јер за коју годину излази још новија серија Аудија итд.

  Да, ексеру. све је то и још много тога „умна“ креација политичара и странака, тако да то шупљирање можеш продавати можда рођенима тек после 2010.

 8. Чуј екса, да препустимо реални сектор-производњу тржишној утакмици?

  Па ми производње и немамо, имамо ситне услужне дјелатности, више занатске радионице, него фабрике у пар области и (не) намјерно погрешан рад у јединој правој производној грани коју имамо, у производњи електричне енергије.

  Не желим уопште да полемишем, али морам да кажем како се политика дебело после рата мијешала у тржишну утакмицу, наравно, намјерно уништавајући пољопривреду,те дрвну, металну и друге гране индустрије.

  Да су највеће ТУПАЏИЈЕ, али поштени људи водили владу задњих 22 године, данас би имали бар 100.000 производих радних мјеста у пар стратешких грана индустрије, ту изузимам пољопривреду и туризам.

  Другим ријечима,какве смо имали услове, од производних капацитета, до енормне вриједности природних ресурса, све на основу броја становника, данас не би имали незапослених, напротив, морали би увозити радну снагу.

  Али јебеш 22 године разних (не)народних власти, да ме бар ове власти послушаше задњих пет година, кад већ из мени необјашњивих разлога неће моју и помоћ ЗЕЛЕНИХ?

  Сјетите се како сам на Фронталу октобра 2012 године упозоравао на климатске промјене у колумни „Како преживјети 2013 годину?“
  Тада сам предлагао улагање пола милијарде марака на годишњем нивоу за развој пољопривреде(20% буџета владе и толико буџета локалних управа,значи влада 300, а општине 200 милиона КМ).

  Не би то Српска осјетила,напротив.

  Влада и општинске власти би уложили новац у производњу, умјесто што смо кроз разне јавне набавке, тендере и остале административне замке крали најмање пола милијарде КМ сваке године.

  Замислите данас шта би Српска била са уложених 2 милијарде марака у ПРОИЗВОДЊУ И ПРЕРАДУ ХРАНЕ, у образовање кадрова и улагање у инфраструктуру (насипи, наводњавање, обнова пољопривредних добара и задруга………………………………?)

  Замислите колико би се развило село, колико би се вратило брачних парова из бетонске биједе и очајног живота оптерећеног хроничним недостатком новца, кредитима и депресијом која пријети уништењу српске нације.

  Замислите данас, да су прије пет година послушали Лазаревића и уложили пар стотина милиона КМ у перспективна пољопривредна подручја да су помогли повратак хиљада породица из беспреспективних градова на село, породица које тамо земљу?

  Замислите колико би се отворило школа, умјесто што се БОЛНО ПО СРПСКИ НАРОД затварају, колико би се развиле комлементарне гране привреде, колико би садашњи увозници уложили новца у најрентабилнију производњу у Европи, наравно ако мисле пословати у Републици Српској?

  Ово је било могуће урадити задње четири године, све са поштовањем међународних споразума.
  Додајте ту велику бесповратну помоћ из разних европских фондова, и свјетских Фондација које располажу милијардама долара за развој еколошке инфраструктуре и производње здраве хране, замислите онда супер повољне кредитње за ову област (2% непромјењива камата и грејс период шест година), замислите онда……………….?

  Најбоља ствар од свега је што би тај први циклус већ био завршен(2013, 2014, 2015, 2016 година), сад би Српска од увозника хране и пића сумњивог поријекла, била извозник здраве хране и пића, те имала РОБНЕ РЕЗЕРВЕ- залихе за најмање 3-5 година унапријед, за не дај Боже, умјесто што је остала без по државу тако важне институције, РОБНИХ РЕЗЕРВИ(резерве хране и лијекова), односно без једног килограма резерви пшенице, да не говорим о осталим прехрамбеним производима, лијековима и санитетском материјалу, спасоносним резервама у кризним, не дај Боже ратним ситуацијама, робама које могу стајати у складиштима више година?

  Ево жалосних података колико је уложено у пољопривреду за ове протекле четири године, све то док су (НЕ) НАМЈЕРНО УНИШТАВАНЕ РОБНЕ РЕЗЕРВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.
  Уложено је око 240 милиона, од којих је најмање трећина потрошена ненамјенски.

  То је господо политичари и разни ПРИВРЕДНИ ЕКСПЕРТИ-ексери, разлика између менаџера у политици, као што је Лазаревић и подобних стручњака у политици-често лопова.

  Људи који знају на више начина како оплодити краву, козу и овцу, како засадити воћњак, али (не)намјерно) немају појма у правој ТРЖИШНОЈ УТАКМИЦИ ПРИЛАГОЂЕНОЈ ВРЕМЕНУ И ПРОСТОРУ У КОМЕ ЖИВИМО, утакмици која се мора добити зарад опстанка Републике Српске, зарад биолошког опстанка Срба и свих њених грађана на овим просторима.

 9. Pohvalio bih komentar :
  екс,
  не сери.
  jer sa vrlo malo rijeci pogadja sustinu djelovanja navedenog komentatora na ovom portalu.
  Ipak cinizam sadrzan u izjavi :
  „edino rješenje – ljudi koji se osjećaju sposobnim za tržišnu utakmicu – neka se preusmjere na otvoreno tržište i neka pokušaju raditi, zarađivati i plaćati poreze i doprinose. Ovo jedino rješenje slabo ikakve veze ima sa političkim partijama i izborima“

  asocira na RTRS-ove komentare o RS kao o kuci od cokolade i prozorima od marmelade kako rece jedan drugi sasa…

 10. Koliko vidim – svi redom priznaju da nisu sposobni za tržišnu utakmicu. Priznaju da su Mađari, Danci, Austrijanci… pametniji, brži i sposobniji i da je umjesto fer takmičenja – bolje da kukamo nad sudbinom zlom i ništa ne radimo, ništa ne pokušavamo. Penzije ćemo isplaćivati iz kredita na teret djece nam i unuka. Po grobovima će nam pišati. I treba!

 11. Екс,
  са неким људима не вриједи дискутовати.

  Шта вриједи нашем пољопривреднику што на једвите јаде нешто произведе и спреми за извоз, када га наша држава не штити.

  Имамо сада случај да је Хрватска покушала на кварно да своје пољопривреднике доведе у монополизован положај у односу на остатак западног Балкана.

  Србија је одмах увела жестоке контрамјере и хрватски министар Толушић је већ подвио реп.

  А шта је урадио Шаровић?
  Кука по новинама, жали се ЕУ, а ништа од онох што му је као министру на располагању није предузео.

  И сада ће опет телалук опичити причом како Додик штити хрватске интересе.

  Јуче гледам на некој телевизији емисију “Ја бирам госте“ гдје бивши премијер ФБиХ без имало устезања каже да БиХ има довољно новца и да не треба дизати кредите. Исто то је говорио Додик, имамо милијарду КМ, а дижемо кредите по иностранству.

  1. U nekoliko sam navrata pisao o CB BiH i kolika je glupost i šteta što je nemamo. Normalna CB sama od sebe obezbjeđuje rast BDPa od 2-3%. To vam je recimo kao da svake godine investirate i puštate u pogon po jednu novu cementaru ili termoelektranu.

 12. Зна ли неко шта је са новцем од руског дуга?

  Црнадак је рекао да је то готова ствар, да је његово министраство то одрадило још у јуну.

 13. Danas stižu pare iz Rusije i slabo da ikakav uticaj na priču o penzijama imaju. A naša je priča o penzijama daleko mračnija od one u uvodnom tekstu. Čim neko pozove na povećanje penzija i poboljšanje položaja penzionera – znam da ne poznaje naše prilike. Visina penzija i položaj penzionera je daleko iznad naših mogućnosti.

  Često nam seviraju informaciju o odnosu broj zaposlenih i broj penzionera. Pa nam onda kažu da su ti brojevi kod nas podjednako veliki. Redovno dodaju da ovaj sistem penzionog osiguranja funkcioniše u slučaju da je odnos zaposlenih i penzionera najmanje 3:1. Kod nas je 1:1 sa tendencijom značajnog pogoršanja.

  To je samo po sebi katastrofa ali je i jedna velika laž. Naša je katastrofa daleko veća jer su u ovom obračunu u zaposlene računali i armiju budžetlija. Naša armija budžetlija se već nalazi na rashodovnoj strani budžeta, na istoj strani, zajedno sa penzionerima. Rashodi nisu minusi a ekonomija nije matematika. Samo u matematici 2 minusa daju plus. 2 rashoda u ekonomiji daju jedan veliki rashod koji se nekako mora namiriti.

  Kako se taj veliki rashod namiruje? Odakle?

  1. Da nastavim…

   Odakle nam pare za penzije i budžetlije?

   Nekoliko je izvora:

   1. Milostinja. Neko se nekad sjeti pa nam udijeli po neki dinar. Možda je to neki strani sadaka fond, možda je to rodbina iz inostranstva ali šalju nam redovno. Najmanje 10% onog što potrošimo u toku godine je milostinja.

   2. Prirodni resursi. Ruda, šuma, voda, oranice… To nam je od Boga dato a mi satiremo nemilice. Ruda će nestati za par decenija. Šume naveliko krademo. Vode je sve manje a oranice valja orati. Nafte i gasa nemamo.

   3. Akumulacija prethodnih generacija. Slabo ikako. Po neka dotrajala elektrana. Ostalo smo zaparložili. Inceli, Celpaci, Kosmosi, Unisi… sve je to u korovu zaraslo. Ne radi. Miševi i zmijevi se kote.

   4. Rad radnika u realnom sektoru.

   5. Krediti na račun djece nam i unuka.

   1. Па кад си толико забринут за природне ресурсе, кад знаш да им само једна екипа која о томе искрено брине, при томе нудећи рјешења, како на заштити, тако и на контролисаном коришћењу за развој стратешких грана привреде-производње, зашто онда не подржиш такве јавно, бар овдје на Фронталу?

 14. ex1978
  7. августа 2017. у 06:07
  Šta kaniš po tom pitanju učiniti? Gdje je izlaz?
  ————————–
  Излаз је, за почетак, ријешити налогодавце убиства Милана Вукелића, наравно и осталих, али првенествено њега, даље би ишло све само по себи…,

  Ја сам одавно „онемогућен“ да било шта учиним, а режим се ревносно труди да будем што дуже у таквојј ситуацији, или боље речено, што краће у било каквој ситуацији. Да небих случајно дочекао какву пензију, па ето њима на терет.
  Падоше тако са Аудија на каву Ладу, и онда зло,то никако неби могли пребољети….,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *