Умаров: Цијела Русија је бојно поље

Лидер исламистичких побуњеника у сјеверном Кавказу Доку Умаров изјавио је да смрт Осаме бин Ладена неће зауставити насиље и наговијестио више напада, називајући Русију „бојним пољем“. Деценију након што су руске снаге свргнуле с власти у Чеченији сепаратисте, Умаров предводи побуњенике који се боре за стварање "Кавкаских Емирата“ који би укључили Чеченију и друге муслиманске […]

среда, мај 18, 2011 / 07:07

Лидер исламистичких побуњеника у сјеверном Кавказу Доку Умаров изјавио је да смрт Осаме бин Ладена неће зауставити насиље и наговијестио више напада, називајући Русију „бојним пољем“.

Деценију након што су руске снаге свргнуле с власти у Чеченији сепаратисте, Умаров предводи побуњенике који се боре за стварање "Кавкаских Емирата“ који би укључили Чеченију и друге муслиманске регионе на северу Кавказа, наводи агенција Ројтерс.

 

Умаров је преузео одговорност за нападе широм Русије, укључујући бомбашки напад самоубице у којем је убијено 37 особа на московском аеродрому у јануару, као и за експлозију две бомбе у московском метроу у марту 2010, када је погинуло 40 људи.

 

"Данас бојно поље нису само Чеченија или Кавкаски Емирати, већ цијела Русија“; рекао је Умаров у јуче објављеном интервјуу за сајт близак побуњеницима. У видео-поруци од фебруара, Умаров је казао да ће се Русија суочити са "годином крви и суза“ ако одбије да напусти сјеверно-кавкаске територије.

 

У новом интервјуу он је истакао да убиство Бин Ладена неће зауставити исламистичке побуне.

"По свему судећи је јасно да се свијет налази у позицији у којој смрт лидера џихада неће зауставити препород Ислама“, нагласио је Умаров.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *