Украјинско тужилаштво: Тимошенкова није ухапшена

Украјинске власти демантовале су данас информације да је ухапшена бивша премијерка а сада једна од вођа опозиције, Јулија Тимошенко, што је нешто раније саопштила њена странка. У образложењу тужилаштва се наводи да она није ухапшена, већ је позвана да свједочи у оквиру истраге у којој је и она сама један од осумњичених. „У току су […]

уторак, мај 24, 2011 / 15:03

Украјинске власти демантовале су данас информације да је ухапшена бивша премијерка а сада једна од вођа опозиције, Јулија Тимошенко, што је нешто раније саопштила њена странка.

У образложењу тужилаштва се наводи да она није ухапшена, већ је позвана да свједочи у оквиру истраге у којој је и она сама један од осумњичених.

„У току су процедуралне радње везане за истрагу. Оног тренутка када буду окончане Јулија Владимировна Тимошенко моћи ће да се врати кући”, изјавио је високи званичник тужилаштва Ренат Кузмин.

Само неколико минута раније опозициони коалициони блок Тимошенкове саопштио је да је она ухапшена.

„Власти су ухапсиле Јулију Тимошенко”, наводи се у саопштењу објављеном на сајту тог коалиционог блока.

Касније је услиједила исправка и портпарол блока Наталија Лисова је на питање Франс преса рекла да је „покушано хапшење” Тимошенкове.

„Појачава се репресија над Јулијом Тимошенко која није ни за шта крива. Надамо се да ће власти бити довољно разумне да је не ухапсе”, рекла је портпаролка.

Тимошенко је осумњичена за злоупотребу положаја што је наводно довело до значајних финансијских губитака државе док је била на функцији премијера, наводи се у оптужници тужилаштва које је против бивше шефице украјинске владе покренуло више истрага.

Тимошенко међутим, оптужује свог ривала, предсједника Виктора Јануковича да стоји иза свих оптужби против ње. Највећи Јануковичев ривал на предсједничким изборима 2010. била је управо Јулија Тимошенко.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *