Укидање пестицида, спас за пчеле

Европска комисија је јуче саопштила да ће увести привремену забрану за три врсте пестицида које се најчешће користе у свијету, због страховања да су штетни по пчеле, и поред тога што владе земаља ЕУ нису успјеле да постигну споразум око тог питања. Током гласања, европски завничници нису могли да одлуче да ли да уведу двогодишњу […]

уторак, април 30, 2013 / 08:51

Европска комисија је јуче саопштила да ће увести привремену забрану за три врсте пестицида које се најчешће користе у свијету, због страховања да су штетни по пчеле, и поред тога што владе земаља ЕУ нису успјеле да постигну споразум око тог питања.

Током гласања, европски завничници нису могли да одлуче да ли да уведу двогодишњу забрану, уз неке изузетке, за класу пестицида познатих као неоникотиноиди, које махом производе њемачки Бајер и швајцарска Сингента, преноси Ројтерс.

Комисија је у јануару предложила забрану пестицида, након што су европски научници указали да хемикалије из пестицида представљају озбиљан ризик по пчеле које опрашују широки спектар усјева који се гаје у Европи.

Произвођачи пестицида и неки научници тврде да није доказана веза изнеђу употребе неоникотиноида и оштрог пада броја пчела у Европи у посљедњих неколико година.

Укупно је 15 европских земаља гласало за забрану пестицида, двије више у односу на претходно гласање из марта, али није постигнута квалификована већина, потребна да би забрана одмах била усвојена, што значи да је одлука пребачена на Комисију.

Привремена забрана ће се односити на употребу неоникотиноида на свим усјевима осим житарица које се сију у јесен и биљака које не привлаче пчеле, као што је шећерна репа. Забрана ће ступити на снагу 1. децембра 2013, пет мјесеци након првобитног приједлога Комисије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *