Угроженим функционерима по 500 марака мјесечно

У Савјету министара БиХ одлучили су да послушају државне ревизоре и донесу одлуке којима се прописују мјесечне накнаде за трошкове смјештаја од 490 КМ и одвојени живот од 400 КМ, али нико још не зна да ли ће ово бити уштеда или трошак, пишу „Независне новине“. "До сада су ове накнаде институције регулисале својим интерним […]

уторак, април 5, 2011 / 08:07

У Савјету министара БиХ одлучили су да послушају државне ревизоре и донесу одлуке којима се прописују мјесечне накнаде за трошкове смјештаја од 490 КМ и одвојени живот од 400 КМ, али нико још не зна да ли ће ово бити уштеда или трошак, пишу „Независне новине“.

"До сада су ове накнаде институције регулисале својим интерним актима, а према одлуци Савјета министара од прошле године неки имају право на накнаду за трошкове смјештаја и изнад 500 КМ јер спадају у групу "заштићених особа".

Та се одлука односила на изабрана и именована лица /министре, посланике, тужиоце и судије/ који су за трошкове смјештаја могли трошити мјесечну основицу за плату, односно 498,10 КМ, али и више ако имају пратњу полицијских агенција. Ове "заштићене особе" имају право на накнаду за одвојени живот од 400 КМ мјесечно.

Тренутно је у процедури доношење одлуке о праву запослених у институцијама БиХ на трошкове смјештаја и одвојеног живота које ће моћи користити углавном министри, замјеници, директори и остали руководећи државни службеници који станују од радног мјеста на удаљености од 80 километара.

Припадници Оружаних снага БиХ имаће право на мјесечне накнаде за трошкове смјештаја од 15 до 490 КМ у зависности од чина и посла који обављају. Професионално војно лице које је премјештено по потреби службе имаће накнаду за одвојени живот од 400 КМ, али ако је премјештено на властити захтјев, нема право на ту накнаду.

Полицијски службеници имаће право на мјесечне накнаде трошкова за одвојени живот од 300 до 490 КМ у зависности од чина, а такве ће накнаде бити и за припаднике Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ. Полицајци и обавјештајци, такође, имаће право на накнаду за одвојени живот од 400 КМ мјесечно.

Министри, замјеници, директори агенција, помоћници министра имаће накнаду трошкова смјештаја од 490 КМ ако су удаљени више од 80 километара од радног мјеста, док њихови савјетници и секретари могу рачунати на накнаду од 400 КМ, као и остали руководећи државни службеници. За све побројане службенике и функционере биће обезбијеђена и мјесечна накнада за одвојени живот од 400 КМ. Државни службеници који нису високо рангирани, а морају да раде у другим градовима немају право ни на какву накнаду него све плаћају из свог џепа, пише лист.

Судећи по ревизорским извјештајима управо су ове накнаде биле једна од највећих ставки у буџетским расходима, па је у 2009. години потрошено 15 милиона КМ за одвојени живот, а 9,3 милиона КМ за смјештај функционера и руководећих државних службеника. Ови трошкови, према извјештајима ревизора, расли су из године у годину, а у 2008. години порасли су за 70 одсто што се правдало повећањем броја институција на нивоу БиХ. Тренутно у БиХ има 71 државна институција, а сви њени челници имају ове привилегије.

У припреми је и одлука о путним трошковима јер су ревизори упозорили да има пропуста у овој области, а за то је у 2009. години потрошено скоро 18 милиона КМ на нивоу БиХ.  0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *