Угасила се Фондација \’\’Др Милан Јелић\’\’

Фондација ‘Др Милан Јелић’ у формално-правном смислу престаје да постоји, а стипендирање студената и друге активности преузеће истоимени Фонд који ће дјеловати у оквиру Министарства науке и технологије РС. Министар науке и технологије РС Јасмин Комић рекао је да су формално-правне активности у вези са формирањем Фонда завршене, те да ће по преузимању неопходне документације […]

уторак, март 29, 2011 / 17:33

Фондација ‘Др Милан Јелић’ у формално-правном смислу престаје да постоји, а стипендирање студената и друге активности преузеће истоимени Фонд који ће дјеловати у оквиру Министарства науке и технологије РС.

Министар науке и технологије РС Јасмин Комић рекао је да су формално-правне активности у вези са формирањем Фонда завршене, те да ће по преузимању неопходне документације из Фондације као њен директни сљедбеник Фонд у наредних десетак дана и почети са радом.
 
– Средства која се из Буџета РС додјељују за финансирање Фондације ће остати средства Фонда, а средства која се Министарство већ издваја за науку и технологију остају у непромијењеном износу, с тим да је наша борба усмјерена за повећање свих тих средстава –  рекао је Комић на данашњој конференцији за новинаре.
 
Он је нагласио да је одлуку о формирању Фонда Влада РС донијела 17. марта, да је у надлежности Фонда и даље подршка финасирању студирања, научно-истраживачког рада и усавршавања младих талената, те да ће предсједник Фонда бити министар науке и технологије, а чланови предсједник Академије наука и умјетности РС, министри просвјете и културе, породице, омладине и спорта, за економске односе и регионалну сарадњу и министар финансија.
 
Директориц Фондације "Др Милан Јелић" Тања Ђаковић рекла је да ће Фонд "Др Милан Јелић" уредно исплатити преостале стипендије студентима првог циклуса студија и у мају расписати други конкурс за додјелу стипендија студентима другог и трећег циклуса у истом износу и по истим критеријумима који су важили и до сада.
 
Она је нагласила да је Влада РС од самог почетка била главни финансијер активности Фондације на шта је и Главна служба за ревизију имала примједбу, те да се у намјери да се пронађе законски прихватљиво рјешење за финасирање активности Фондације, а да студенти не би били ускраћени за подршку, дошло на идеју да се образује Фонд при Министарсту науке и технологије који би био финасиран из Буџета РС.
 
– Сигурна сам да је образовањем Фонда `Др Милан Јелић` пронађено најбоље рјешење за све, нарочито за младе талентоване људе који су за РС заиста драгоцјени и о којима морамо да водимо рачуна – рекла је Ђаковићева.
 
Она је нагласила да ће и наредне школске године буџет Фонда бити милион КМ и да ће бити расписан конкурс за додјелу стипендија за исти број студената првог циклуса, и то њих 110 за мјесечну стипендију од 400 КМ за оне који студирају у РС и 800 КМ за оне који студирају у иностранству, те да ће такође бити и друга два конкурсна рока за студенте другог и трећег циклуса у децембру и мају за додјелу једнократне новчане помоћи у износу од пет и десет хиљада КМ.
 
Предсједник Управног одбора Фондације "Др Милан Јелић" Винко Богдан рекао је да је заправо ријеч о промјени адресе Фондације и да њене надлежности само прелазе у ресор науке при Министасртву науке и технологије РС.
 
Он је нагласио да будући Фонд задржава и име Фондације и човјека који је био предсједник РС и који је пуно урадио за младе.  


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *