Удружење Фонтана: Радионица о запошљавању лица са инвалидитетом

Удружење ”Фонтана” из Бањалуке одржало је данас радионицу на тему ”Могућности за запошљавање лица са инвалидитетом” у оквиру пројекта ”Пословни компас” у Народној универзитетској билбиотеци – просторијама Руског културног центра у Бања Луци. Пројекат ”Пословни компас” реализујемо у периоду јуни 2012-септембар 2013. године, уз финансијску подршку Америчке амбасаде у БиХ, а посвећен је мотивисању и […]

уторак, јун 18, 2013 / 17:25

Удружење ”Фонтана” из Бањалуке одржало је данас радионицу на тему ”Могућности за запошљавање лица са инвалидитетом” у оквиру пројекта ”Пословни компас” у Народној универзитетској билбиотеци – просторијама Руског културног центра у Бања Луци.

Пројекат ”Пословни компас” реализујемо у периоду јуни 2012-септембар 2013. године, уз финансијску подршку Америчке амбасаде у БиХ, а посвећен је мотивисању и оснаживању лица са инвалидитетом за запошљавање или самозапошљавање, као и подизању свијести послодаваца и шире јавности у БиХ о потребама и могућностима лица са инвалидитетом.

Лица са инвалидитетом су једна од најсиромашнијих и социјално најискљученијих категорија становништва у Босни и Херцеговини. Основни узроци сиромаштва и социјалне искључености лица са инвалидитетом су недовољна образованост и немогућност радног ангажовања и запошљавања. Иако постоји опште опредјељење у друштву да се свим грађанима обезбиједе једнаке могућности, још није заживио систем инклузивног образовања, нити је довољно развијен систем професионалне рехабилитације, који би лицима са инвалидитетом пружио одговарајуће стручно оспособљавање и припрему за посао.

Радионица ”Могућности за запошљавање лица са инвалидитетом” је мотивационог и едукативног карактера и има за циљ да лицима са инвалидитетом пружи одговарајућу стручну подршку неопходну током припреме за запошљавање и самозапошљавање.

На радионици су представљена искуства и резултати у досадашњем спровођењу пројекта ”Пословни компас”, актуелни и могући будући програми подршке запошљавању лица са инвалидитетом, као и законски оквир у области професионалне рехабилитације и запошљавања лица са инвалидтетом.

Посебан фокус радионице је усмјерен на представљање могућности за запошљавање лица са инвалидитетом у области позоришне умјетности. Предавачица, глумица и извршна директорка Народног позоришта Републике Српске, мр Љиљана Чекић разговарала је са учесницима о могућностима које отвара рад везан за позориште, могућим врстама послова у овој области, потребним знањима и вјештинама за умјетничке послове и др.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *