Удружења еколога: ЕБРД, не дај кредит за електрану

Центар за животну средину из Бање Луке је 2. децембра упутио допис кључним особама у Европској банци за обнову и развој да би преиспитали заинтересованост ЕБРД да одобри кредит фирми ЕФТ за изградњу ХЕ „Улог“ на Неретви. Допис је подржало и 14 удружења из ФБиХ и Хрватске, а основни разлози због којих сматрају да ЕБРД […]

субота, децембар 10, 2011 / 12:12

Центар за животну средину из Бање Луке је 2. децембра упутио допис кључним особама у Европској банци за обнову и развој да би преиспитали заинтересованост ЕБРД да одобри кредит фирми ЕФТ за изградњу ХЕ „Улог“ на Неретви.

Допис је подржало и 14 удружења из ФБиХ и Хрватске, а основни разлози због којих сматрају да ЕБРД не би требао финансирати градњу ХЕ "Улог", јесте што процјена утицаја на животну средину ХЕ "Улог" није у складу с релевантним директивама ЕУ и законодавством у БиХ.

Сматрају да учешће јавности у изради Процјене утицаја на животну средину није задовољавајуће те да постоји кршење закона Републике Српске и социјалних стандарда и стандарда за животну средину Европске банке за обнову и развој

Мишљења су да финансијска подршка за ХЕ "Улог" може повећати политичку нестабилност и међуетничку нетолеранцију, те да ХЕ "Улог" представља преседан за друге ХЕ, а потенцијалне политичке посљедице улагања у друге хидроенергетске пројекте у БиХ су озбиљно потцијењене.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС је 15.новембра одржало састанак с представницима Европске банке за обнову и развој на којем се разговарало о пројекту ХЕ "Улог".

"Несхватљиво је да министарство промовише пројекте који угрожавају животну средину, локално становништво, а представљају и опасност за продубљивање међуентитетских сукоба на политичком плану", рекао је Миодраг Дакић, координатор програма енергија и климатске промјене.

Додао је да је ово још један доказ о потреби хитног доношења закона о заштити животне средине на нивоу БиХ те успостављање институције која ће водити рачуна о међународним обавезама БиХ.

Неопходно је што прије разоткрити погрешну представу о хидроенергији као обновљивој енергији и енергији која није штетна по животну средину и локално становништво.

"Искуства нам говоре да је инвеститору најважнији профит, а да надлежне институције најчешће не могу или не желе да долазе у сукобе с инвеститорима. Тада посљедице сносе грађани и животна средина”, закључио је Дакић.0 КОМЕНТАРА

  1. Из ХЕ Улог нико никад неће добити ни једне паре, то ће вук хамовић са „чуваром“ да подијели, лапо, лапо…ако неко мисли да је ово нешто сврсисходно по РС и њене грађане, тај појма нема, чист приватлук на штету природе и еколошки угрожене Херцеговине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *