Удар на буџете БиХ и ентитета

Хрватски и бошњачки чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић тражиће на идућој сједници Предсједништва БиХ да у буџету заједничких институција за ову годину буде обезбијеђен новац за пензионисање отпуштених војника Оружаних снага БиХ, потврђено је у Предсједништву БиХ. На спорни закон који омогућава пријевремено пензионисање отпуштених војника предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић ставио […]

четвртак, април 7, 2011 / 09:30

Хрватски и бошњачки чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић тражиће на идућој сједници Предсједништва БиХ да у буџету заједничких институција за ову годину буде обезбијеђен новац за пензионисање отпуштених војника Оружаних снага БиХ, потврђено је у Предсједништву БиХ.

На спорни закон који омогућава пријевремено пензионисање отпуштених војника предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић ставио је вето и поднио апелацију пред Уставним судом БиХ.

С обзиром на то да је Нацрт буџета институција БиХ за ову годину већ усвојен, не може се мијењати, али бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ могу уложити амандмане и тражити додатна средства за провођење спорног закона, пише "Глас Српске".

Примјена тог закона представља удар на буџете БиХ и ентитета, јер је у идућих неколико година неопходно обезбиједити стотине милиона марака за пензионисање отпуштених војника.

Парламент БиХ усвојио је 31. августа прошле године спорни закон којим је предвиђено пријевремено пензионисање припадника Оружаних снага БиХ којима је због старосне границе од 35 година престала служба у војсци. Против овог закона били су представници Републике Српске који су сматрали да неће моћи бити проведен у пракси, јер се коси са Законом о пензијско-инвалидском осигурању Српске, те да би његова примјена могла довести до финансијског колапса у БиХ.

Посланик у парламенту БиХ Душанка Мајкић рекла је да је спорни закон у Парламенту прошао захваљујући делегатима ПДП-а и ДП-а Младену Иванићу и Слободану Шараби.

"На овај начин се Бошњаци ваде из проблема. Пред изборе су људима дали обећања, како би добили гласове, а сада им треба вратити дуг", рекла је Мајкићева.

Бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић сматра да најприје треба сачекати одлуку Уставног суда БиХ у вези са Радмановићевом апелацијом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *