У ваздушним ударима турске војске убијена 23 Курда

Најмање 23 курдска сељака су погинула рано јутрос у ваздушним ударима турске војске на југоистоку земље, близу границе са Ираком, изјавио је представник прокурдске Партије за мир и демократију (БДП) Ертан Ерис. Према Ерисовим ријечима, локалне власти су саопштиле да су на мјесту бомбардовања код села Ортасу, у провинцији Сирнак, пронашле 23 тијела, од којих […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 09:25

Најмање 23 курдска сељака су погинула рано јутрос у ваздушним ударима турске војске на југоистоку земље, близу границе са Ираком, изјавио је представник прокурдске Партије за мир и демократију (БДП) Ертан Ерис.

Према Ерисовим ријечима, локалне власти су саопштиле да су на мјесту бомбардовања код села Ортасу, у провинцији Сирнак, пронашле 23 тијела, од којих је 19 досад идентификовано. Жртве су биле старе између 16 и 20 година.

Он је рекао да су жртве биле дио групе од 35-40 људи који су илегално прелазили границу ради шверца, пренио је АФП.

Прокурдска агенција Фират извијестила је да је у бомбардовању убијено 35 сељака, међу којима дјеце.

Локалне снаге безбједности потврдиле су да је у том подручју изведен ваздушни напад и навеле да је група кријумчарила гас и шећер са сјевера Ирака у Турску и да је војска вјероватно грешком мислила да су побуњеници Радничке партије Курдистана (ПКК).

Ерис је казао да би број жртава могао бити већи пошто снијег и неприступачан терен отежавају потрагу за тијелима.

Турска војска је у октобру почела операцију на сјеверу Ирака после напада ПКК у турском граду близу ирачке границе, у којем су убијена 24 војника.

То је највећи број жртава у појединачном нападу међу турским војницима од 1993. године.

ПКК често напада мете у Турској из база на сјеверу Ирака.

Турска војска је, после тог напада ПКК, убила 36 побуњеника у провинцији Хакари, близу ирачке границе.

ПКК се од 1984. године боти на југоистоку Турске за успостављање независности курдских територија, а у насиљу је живот изгубило око 45.000 људи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *