У Требињу најављен протест подршке Вучуревићу

Зоран Вучуревић, син Божидара Вучуревића, изјавио је да се његов отац осјећа добро и да, за сада, нема никаквих проблема. Вучуревића су посјетили представници Амбасаде БиХ и предсједник СДС-а Младен Босић. Због хапшења Вучуревића у Требињу најављен протест грађана. Зоран Вучуревић рекао је да је посјетио оца, те да су то учинили и представници Амбасаде […]

уторак, април 5, 2011 / 15:24

Зоран Вучуревић, син Божидара Вучуревића, изјавио је да се његов отац осјећа добро и да, за сада, нема никаквих проблема. Вучуревића су посјетили представници Амбасаде БиХ и предсједник СДС-а Младен Босић. Због хапшења Вучуревића у Требињу најављен протест грађана.

Зоран Вучуревић рекао је да је посјетио оца, те да су то учинили и представници Амбасаде БиХ и предсједник СДС-а Младен Босић.

Босић је за Радио РС рекао, да жели лично да разговара са Вучуревићем,те да му пренесе подршку свих чланова СДС-а.

Божидара Вучуревића у овом поступку заступају адвокати из Београда Светозар Павловић и Светозар Вујачић.

Божидара Вучуревића су јуче ухапсили припадници Министарства унутрашњих послова Србије на Граничном прелазу Каракај на основу потјернице Хрватске која га оптужује за гранатирање Дубровника 1991. године.

Виши суд у Шапцу одредио је Вучуревићу екстрадициони притвор од 18 дана.

Из Вишег суда у Шапцу данас је саопштено да Вучуревић неће бити саслушан пред овим судом док Хрватска, која је расписала потјерницу за њим, не достави одговарајућу документацију.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је хапшење ратног градоначеника Требиња Божидара Вучуревића у Србији по потерници Хрватске "изненађујуће и неприхватљиво".

"Ради се о часном човеку и мора му се обезбедити да се брани са слободе", навео је Додик.

Предсједник РС сматра да оптужнице које су подигле и "Хрватска и Србија и БиХ не доприносе никаквој стабилизацији, ни успостављању помирења".

Предсједник Народне Скупштина Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да очекује да органи власти БиХ и Амбасада БиХ у Београду покажу интерес за некадашњег начелника општине Требиње Божидара Вучуревића као што су показивали у неким другим случајевима хапшења држављана БиХ.

Радојичић је данас у Новом Саду рекао да не види директну везу између Вучуревића и командне одговорности која је довела до његовог јучерашњег хапшења у Каракају и изразио очекивање да ће правосудни органи Србије реаговати објективно у овом случају.

Предсједник Извршног одбора ПДП-а Зоран Ђерић сматра да Божидар Вучуревић није ратни злочинац и да ће га на основу прикупљене документације надлежни суд у Србији врло брзо пустити да се брани са слободе.

"Очекујемо од власти РС да се скрене пажња да се припадници Војске РС (ВРС) не могу хапсити како коме падне на памет када пређе границу Србије или Хрватске", рекао је Ђерић.

Ђерић је рекао да му се чини да оно што се дешава са Вучуревићем, нажалост, неће бити посљедњи овакав случај.

Жупанијски суд у Дубровнику подигао је прије двије године оптужницу против Божидара Вучуревића "због ратних злочина почињених током протеклог рата", када је обављао функцију начелника општине Требиње.

Вучуревић је раније одбацио све оптужбе, тврдећи да као цивилно лице није имао никакву командну улогу у формацијама ЈНА и да није починио никакав злочин. Он је један од оснивача СДС-а.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *