У свијету повећана употреба нагазних мина

Употреба нагазних мина широм свијета прошле године била је највећа од 2004. године, саопштила је данас међународна организација за контролу примјене ове врсте оружја. У извјештају се наводи да све већи број земаља користи нагазне мине, иако је истовремено постигнут рекорд по површини очишћених територија, преноси Би-Би-Си. Ове године, нагазне мине користиле су четири државе […]

среда, новембар 23, 2011 / 12:17

Употреба нагазних мина широм свијета прошле године била је највећа од 2004. године, саопштила је данас међународна организација за контролу примјене ове врсте оружја.

У извјештају се наводи да све већи број земаља користи нагазне мине, иако је истовремено постигнут рекорд по површини очишћених територија, преноси Би-Би-Си.

Ове године, нагазне мине користиле су четири државе које нису потписале међународни споразум о забрани њиховог кориштења – Сирија, Либија, Мајнмар и Израел, а постављале су их и наоружане групе у Авганистану, Колумбији и Пакистану.

Колумбијски званичници јуче су саопштили да су три војника погинула на југозападу земље од мине коју су поставили љевичарски побуњеници. Војници су чували раднике који су уништавали плантаже коке.

Организација за контролу кориштења нагазних мина основана је 1998. године. У њеном новом извјештају наводи се да је фонд за уклањање ове врсте оружја у 2010. години достигао рекордних 637 милиона долара.

Споразум о забрани мина потписало је 80 одсто свјетских држава, а још неколико земаља планира да му се придружи.

Прошле године од мина је очишћена рекордна површина од 200 квадратних километара, као и 460 квадратних километара у подручјима гдје се воде борбе. Уништено је више од милион комада нагазнх мина и неексплодиране муниције.

Широм планете биљежи се тренд пада броја жртава од нагазних мина, али сваке године од ова врста оружја убије или рани преко 4 000 људи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *