У Сарајеву представљен пројекат „Сарајево град филма“

Представници Сарајево филм фестивала данас су у Сарајеву представили пројекат „Сарајево град филма“, који се већ четврту годину реализира у оквиру фестивалског програма „Сарајево талент кампус“. У оквиру пројекта "Сарајево град филма" реализирају се четири кратка играна филма младих редитеља из региона којима је ово први професионални филмски пројекат. "Два филма већ су снимљена. Ријеч […]

четвртак, април 28, 2011 / 22:48

Представници Сарајево филм фестивала данас су у Сарајеву представили пројекат „Сарајево град филма“, који се већ четврту годину реализира у оквиру фестивалског програма „Сарајево талент кампус“.

У оквиру пројекта "Сарајево град филма" реализирају се четири кратка играна филма младих редитеља из региона којима је ово први професионални филмски пројекат.
"Два филма већ су снимљена. Ријеч је о пројекту ‘Едина’ редитељице Норе Лакос из Мађарске, учеснице 3. ‘Сарајево талент кампуса’, а улоге у филму тумаче Естер Томпа (Румунија), Борис Лер (БиХ), Амина Беговић и Николас Мол. Ту је и филм бх. редитеља Данета Комљена, учесника 2. ‘Сарајево талент кампуса’, који је у уторак снимио посљедњу сцену филма ‘Тјелесна функција’, у којем улоге тумаче Анел Хасанбашић и Ријад Гвозден", казала је Ивана Перушић, координаторица пројекта "Сарајево град филма".
Комљен, млади редитељ из Бањалуке, управо је снимио свој први кратки играни филм "Тјелесна функција". Каже да је ријеч о филму који говори о младом човјеку који долази у Сарајево како би продавао поврће свог оца. Лик у овом филму живи двоструки живот. Дању је продавац поврћа, а ноћу геј који то покушава сакрити.

"Задовољан сам, похађао сам ‘Сарајево талент кампус’ и пружила ми се прилика да, мимо Академије, снимим нешто. Вјерујем да ће ми овај филм бити од велике помоћи у мом будућем раду", каже Комљен.
Од 27. до 29. априла слиједи снимање филма "Постхумно", турског редитеља Ченка Ертурка, који је учествовао у раду 3. "Сарајево талент кампуса". Улоге у овом филму остварују: Сенад Алихоџић, Аднан Хасковић, Шериф Аљић и Мухамед Бахоњић.
Посљедњи ће бити сниман филм "Сцене са женама" у режији Николе Љуце, редитеља из Србије. Овај филм бит ће сниман од 30. априла. до 2. маја. Улоге у филму остварит ће: Марко Циндрић, (Хрватска), Борка Томовић (Србија), Саџида Шетић, Јасна Бери и Јелена Кордић (БиХ).
Мирсад Пуриватра, директор СФФ-а, каже да је значај пројекта "Сарајево град филма" у томе што се младим ауторима из читаве регије нуди могућност да сниме своје прве кратке игране филмове и то у високим продукцијским увјетима.
"Редитељи ових филмова имају прилику представити своје прве радове на фестивалима широм свијета, а то је прилика коју сања сваки филмски аутор", рекао је Пуриватра. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *