У Паризу демонстрирало 80.000 људи

Око 80.000 љевичарских демонстраната у Паризу, и око 1.500 у Бриселу, учествовало је на протестима због мјера штедње у Европи, које су покренуле насилне протесте у другим чланицама ЕУ које покушавају да спријече фискалну кризу. Узвикујући „Отпор”, демонстранти су прошли центром Париза у шетњи за коју су организатори рекли да није уперена на критику владе […]

понедељак, октобар 1, 2012 / 08:31

Око 80.000 љевичарских демонстраната у Паризу, и око 1.500 у Бриселу, учествовало је на протестима због мјера штедње у Европи, које су покренуле насилне протесте у другим чланицама ЕУ које покушавају да спријече фискалну кризу.

Узвикујући „Отпор”, демонстранти су прошли центром Париза у шетњи за коју су организатори рекли да није уперена на критику владе социјалистичког предсједника Франсоа Оланда, већ против мјера штедње које је наметнула Евопска унија.

Циљ протеста у Бриселу, како је навео један од организатора скупа – синдикат ЦСЦ, био је да се од Белгије и Европе затраже мјере за борбу против сиромаштва и за равномјерну расподјелу друштвеног богатства.

Протести су одржани након оних у Португалији и Шпанији, такође против мјера штедње.

Протестна шетња у Паризу, коју су организовали партија Лијеви фронт и комунисти, претходи дебати о европском фискалном споразуму која ће се следеће недеље водити у француском парламенту, наводи АП.

Споразумом је предвиђено оснивање фонда који ће, како се европски лидери надају, допринијети ублажавању дужничке кризе која пријети еврозони и свјетској привреди.

Главна конзервативна опозициона партија и већина социјалиста подржавају споразум. Он је, међутим, подијелио француску љевицу, будући да су екстремно љевичарске партије, зелени и неки социјалистички дисиденти против њега.

Мјере штедње су недавно биле повод за насилне протесте у земљама попут Шпаније и Грчке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *