У најновијим протестима у Јемену погинуло 12 особа

Дванаесторо учесника антивладиних протеста у јеменској пријестоници је убијено, а око 190 је повријеђено, када су припадници безбједносних снага у цивилу, отворили јуче ватру на демонстранте, саопштили су данас медицински извори. До јуцечерашњег насиља је дошло када се око 100.000 противника јеменског предсједника Алија Абдулаха Салеха, окупило на централном тргу покушавајући да уђу у улице […]

четвртак, април 28, 2011 / 17:48

Дванаесторо учесника антивладиних протеста у јеменској пријестоници је убијено, а око 190 је повријеђено, када су припадници безбједносних снага у цивилу, отворили јуче ватру на демонстранте, саопштили су данас медицински извори.

До јуцечерашњег насиља је дошло када се око 100.000 противника јеменског предсједника Алија Абдулаха Салеха, окупило на централном тргу покушавајући да уђу у улице око зграде државне телевизије, пренио је АП.

Према изјавама очевидаца, снаге безбједности су заједно са припадницима елитне Републиканске гарде пуцали у демонстранте и употријебили сузавац да би их растјерали, док су се на околним крововима могли видјети и снајперисти.

„Велики број преминулих је гађан у главу или торзо”, изјавио је америчкој новинској агенцији лекар Мохамед ал-Ибахи.

Талас грађанске непослушности јуче је покренут у 18 градова Јемена, који је услиједио након двомјесечних протеста против јеменског предсједника.

Продавнице, школе и владине институције јуче су биле затворене, а према наводима активиста биће и надаље затваране два пута недељно док Салех, који влада земљом већ 32 године, не оде са власти.

Протести у Јемену су почели у фебруару, а снаге безбједности су од тада убиле више од 130 људи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *