У Либији подједнако гину војници и цивили

Војска и цивили подједнако гину у најновијим нападима савезничких снага на Либију, рекао је портпарол либијске владе Муса Ибрахим, позивајући на прекид ватре и хитан састанак Савјета безбједности УН. "За нас ово је убиство, ово је неморално, незаконито и није у складу са мандатом Савјета безбједности УН", рекао је касно синоћ Ибрахим, и додао, да […]

недеља, март 27, 2011 / 11:36

Војска и цивили подједнако гину у најновијим нападима савезничких снага на Либију, рекао је портпарол либијске владе Муса Ибрахим, позивајући на прекид ватре и хитан састанак Савјета безбједности УН.

"За нас ово је убиство, ово је неморално, незаконито и није у складу са мандатом Савјета безбједности УН", рекао је касно синоћ Ибрахим, и додао, да се напади на Либију настављају се несмањеном жестином, да трају сатима и да су бројне жртаве.

Он је истакао да је убијено много цивила и војника када су савезнички авиони бомбардовали пут између градова Сирте и Аџдабије.

"Вјерујемо да је много цивила погинуло јер су на путу биле цијеле породице које су у аутомобилима покушавале да побјегну од напада", рекао је Ибрахим.

Он је позвао на хитно окончање напада из ваздуха, као и на сазивање ванредне сједнице Савјета безбједности УН, који је почетком мјесеца усвојио резолуцију којом је успостављена зона забране лета и отворен пут страној војној интервенцији, а у циљу заштите цивила.

Према његовим ријечима, Гадафијеве снаге су зауставиле операције против побуњеника прије неколико дана, али да су напади из ваздуха, без обзира на то, појачани уочи самита у Лондону у уторак.

"Чини се да су напади тако жестоки, да су они безобзирни у својим акцијама и не воде рачуна колико људи ће убити, а само да би наметнули одређено политичко рјешење у уторак", рекао је Ибрахим.

Вашингтон је одбацио наводе о цивилним жртвама акције, оптужујући власти у Триполију да "подмећу лешеве". Амерички министар одбране Роберт Гејтс рекао је за Си-Би-Ес, позивајући се на обавјештајне изворе, да Гадафијеве снаге постављају лешеве на мјеста напада из ваздуха савезника за чију смрт онда криве Запад.

Портпарол опозиционих снага у Бенгазију рекао је јуче новинарима да су њихове снаге заузеле Аџдабију.

Побуњеници су освојили и Брегу, а ноћас су бомбардовани циљеви у Триполију, Мисрати, Аџдабији, Сабри и Сирту.

Међународне коалиционе снаге, предвођене САД, бомбардовале су ноћас либијске копнене снаге и друге циљеве дуж обале Медитерана.

Француски авиони уништили су пет либијских војних авиона типа "галеб" и два хеликоптера МИ-35 у ваздухопловној бази код Мисрате, а британски пет оклопних возила либијске војске, у два града која држе побуњеници у тој земљи.0 КОМЕНТАРА

  1. Само интерконтинентална нуклерна ракета је гарант да те НАТО талибанија остави на миру, Сјеверна Кореја је то сконтала одавно. За Гадафија и његов народ је касно, плаћеници ће му преузети нафтне ресурсе, а народ ће живјети као прије 300 година, колонизовано.

  2. Otkud to da saveznicke bombe ubijaju. Ja sam mislio da one kad eksplodiraju zapravo samo siju demokratiju na sve strane. Ili to mozda neko na zapadu hoce da mi tako vjerujemo. Boli njih za civile, oni hoce naftu a zastita civila je samo jedan zastrasujuce los izgovor za sva ova zla koja cine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *