У Либији без преговора!

БЕНГАЗИ – Либијски побуњеници одбили су данас мировни план Афричке уније, јер он не уважава њихов главни захтјев о одласку Моамера Гадафија са власти и зато што предвиђа реформу постојећег система власти, који они желе да укину. "Иницијатива Афричке уније не укључује одлазак Гадафија и његових синова са либијске политичке сцене и зато је то […]

уторак, април 12, 2011 / 09:15

БЕНГАЗИ – Либијски побуњеници одбили су данас мировни план Афричке уније, јер он не уважава њихов главни захтјев о одласку Моамера Гадафија са власти и зато што предвиђа реформу постојећег система власти, који они желе да укину.

"Иницијатива Афричке уније не укључује одлазак Гадафија и његових синова са либијске политичке сцене и зато је то застарјела идеја", изјавио је предсједник побуњеничког савјета Абдел Џалил на конференцији за новинаре у Бенгазију.

Он је нагласио да је Гадафијев одлазак први захтјев који су побуњеници поставили послије оснивања свог савјета.

Портпарол овог тијела Хафиз Гога изјавио је да се у иницијативи Афричке уније говори о реформама унутар либијског система и да је тај приједлог одбачен.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон изјавила је да САД желе да Гадафи оде са власти и напусти Либију, али то није укључила на листу захтјева око којих "нема преговора".

Клинтонова је у обраћању новинарима избјегла да одговори на питање о ставу САД о мировном плану Афричке уније.

Она је рекла да је добила на увид дијелове тог приједлога, као и да је упозната са реакцијама обје сукобљене стране у Либији, али да ће сачекати да добије на увид комплетан документ.

"Веома јасно смо ставили до знања да желимо да видимо прекид ватре. Желимо да видимо повлачење снага либијског режима из подручја у која су ушле силом. Желимо да видимо наставак снабдијевања водом, струјом и обнову осталих услуга у градовима који су били под бруталним нападима Гадафијевих снага", рекла је Клинтонова.

Она је додала да САД "желе да хуманитарна помоћ стигне до либијског народа" и да о тим условима "нема преговора".

"Такође, вјерујемо да треба да се изврши транзиција која одражава вољу либијског народа, те одлазак Гадафија са власти и из Либије", рекла је Клинтонова на конференцији за новинаре.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *