У Чилеу (америчком савезнику) протестује 100.000 студената

Десетине хиљада студената у Чилеу наставили су своју борбу за бесплатно образовање организовавши низ протеста у свим већим градовима широм земље. Марш у главном граду Сантјагу прошао је релативно мирно, но на неким мјестима је дошло до сукоба између демонстраната и полиције. Интервентна полиција тврди како су их демонстранти напали с молотовљевим коктелима. Полиција је […]

четвртак, мај 9, 2013 / 10:19

Десетине хиљада студената у Чилеу наставили су своју борбу за бесплатно образовање организовавши низ протеста у свим већим градовима широм земље.

Марш у главном граду Сантјагу прошао је релативно мирно, но на неким мјестима је дошло до сукоба између демонстраната и полиције. Интервентна полиција тврди како су их демонстранти напали с молотовљевим коктелима. Полиција је употријебила сузавац и водене топове.

Студенти у Чилеу боре се за бесплатно и висококвалитетно образовање још од 2011. Јучерашњи протест био је други велики скуп широм земље ове године. Информације говоре како је на улице у главном граду изашло око 100,000 људи. Протести су одржани иу другим већим градовима широм земље, као што су: Апараисо, Консепсион, Темуко и Валдивија.

Студенти истичу како је образовни систем у земљи непоштен те како само студенти из привилеговане класе имају прилику добити квалитетно образовање. Актуелни студентски протести који трају већ трећу годину за редом, највећи су протестни покрет откако се демократија вратила у Чиле 1990.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *