У Чешкој 15000 Џедај вјерника

Више од 15.000 Чеха изјаснило се на попису да су припадници Џедај религије, следбеници витезова из филмског серијала ‘Ратови звезда’. "Многи људи су пригрлили моралне вриједности Џедаја, витезова из саге “Ратови звезда“", истиче се у саопштењу Статистичког завода Чешке. Џедаји су религија измишљена пред попис у Великог Британији 2001. године у знак протеста јер се […]

субота, децембар 17, 2011 / 15:58

Више од 15.000 Чеха изјаснило се на попису да су припадници Џедај религије, следбеници витезова из филмског серијала ‘Ратови звезда’.

"Многи људи су пригрлили моралне вриједности Џедаја, витезова из саге “Ратови звезда“", истиче се у саопштењу Статистичког завода Чешке.

Џедаји су религија измишљена пред попис у Великог Британији 2001. године у знак протеста јер се питање вјерског опредељења уопште постављало. Позив да се тако изјасне прихватиле су стотине хиљада грађана, а у Брајтону се чак 2,6 одсто становника те године изјаснило као џедаји.

"Петнаест хиљада вјерника, што представља један мали град, није занемарљив друштвени феномен", коментарисао је замјеник директора Статистичког завода Станислав Драпал.

Само у Прагу живи око 4.000 Џедаја што представља 0,31 одсто становништва главног града Чешке.

Иначе, готово пет милиона Чеха оставило је празну колону која се односи на религију, док је 3,6 милион анавело да нису религиозни.

Поред 15.070 Џедаја, у Чешкој живи 1.083,899 римокатолика и 707.649 људи који кажу да верују у Бога, али не припадају ниједној цркви.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *