У Буђановац да пробате мајмуновачу – ракију од банана!

У Србији, која је позната по ракијама које пеку од најразличитијег воћа, један Сремац направио је ракију од банана, коју су мјештани Буђановца прозвали „мајмуновача“. Својим "изумом" земљорадник Златко Сремчевић већ је постао познат у Војводини, а сремско село Буђановци, које је познато по чувеном паду авиона Ф117 током бомбардовања 1999. године, сада стиче и […]

субота, новембар 19, 2011 / 21:41

У Србији, која је позната по ракијама које пеку од најразличитијег воћа, један Сремац направио је ракију од банана, коју су мјештани Буђановца прозвали „мајмуновача“.

Својим "изумом" земљорадник Златко Сремчевић већ је постао познат у Војводини, а сремско село Буђановци, које је познато по чувеном паду авиона Ф117 током бомбардовања 1999. године, сада стиче и популарност као мјесто гдје се пече ова ракија.

У атару Буђановаца нема плантаже банана, али има ракије од овог јужног воћа. До банановаче је Златко Сремчевић дошао сасвим случајно – на кванташу је купио јефтине презреле банане и сјетио се да је некада чуо за такву ракију. Иначе, сваке године пече ракију од крушака и шљива, па је, како каже, морао да проба и са бананама.

"Према неком нашем укусу, добра је. Сви људи који су је пили кажу да је екстра. Има егзотичан укус и мирис, који је нама био непознат до тада. Није као крушка, али је екстра ракија", каже Сремчевић.

Како кажу стручњаци, за савршену банановачу потребно је прво ољуштити банане, потом их 10 до 12 дана држати у бурету, а онда их испећи у казану као и сваку другу ракију – преносе медији у Србији.

Иако један од најстаријих стручњака у селу, Љубиша Брадић признаје да никада није чуо да се ракија може добити и од банане, али је са задовољством учествовао у њеном стварању. Међутим, сада тврди да, послије другог печења, банановача може и на такмичење.

"Нико није казао да га боли глава или да није добра и шта ти ја знам… Има јак мирис, онако баш убојит после првог печења, али када се испече као препеченица, то је онда мелем", рекао је он.

Иако је испечено око 300 литара, за сада није на продају. Њен идејни творац каже да је има довољно за пријатеље и све Буђановчане који сврате макар да је пробају.0 КОМЕНТАРА

 1. Opa,
  novi patent B-)
  E hvala bogu da i na nas majmune neko misli.
  Prvom prilikom idem do tih Budjanovaca i napicu se ko’ majmunB-)
  P.S.Sumnjivo je meni ovo.Da nije ovo neka Slovenacka iliti svapska ujdurma?
  S obzirom na sva zbivanja,ova “majmunovaca“neregistrovano kruzi okolo(i to sirom bivse Juge) vec nekih cca;dvadesetak godina a prvi simptomi njenog djelovanja,osjetili su se upravo u tim zapadnim pokrajinama bivse nam domovine,“kotrljajuci“ se lagano ka istoku.B-)

 2. Јебем те Србијо, на ш’а си спала!!!x-(

  Некад изуми, иновације у машинству, електроници, медицини, а сад – шабани пеку мајмуновачу…:-o

 3. Да, и???

  Сад га мало издркаваш на зеку Рогера, сутра опет на Божу и тако укруг… Мешано, шараш мало сељаку рипачки???!:P

  Оћеш да ти дам телефон?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *