У Бакинцима пронађена ранохришћанска базилика

Тим археолога пронашао је у Бакинцима код Лакташа градину из четвртог вијека, у оквиру које су и зидине ранохришћанске базилике. Ријеч је о византијском граду Кастелум Балкинс, што потврђује да су Бакинци у четвртом вијеку били град. Базилика је дуга 40, а широка 13 метара. По димензијама то је највећа и најзначајнија базилика пронађена на […]

субота, октобар 6, 2012 / 20:02

Тим археолога пронашао је у Бакинцима код Лакташа градину из четвртог вијека, у оквиру које су и зидине ранохришћанске базилике. Ријеч је о византијском граду Кастелум Балкинс, што потврђује да су Бакинци у четвртом вијеку били град.

Базилика је дуга 40, а широка 13 метара. По димензијама то је највећа и најзначајнија базилика пронађена на просторима БиХ.

"На налазишту се јасно виде епископска столица и свештеничка клупа, па смо недвојбено дошли до закључка да је ово мјесто било центар духовног живота велике регије", рекао је археолог Милан Ђурђевић.

Он наводи да су варварска племена крајем четвртог вијека, надирући са истока, порушила базилику, која је обновљена у периоду од 527. До 565. године, за вријеме цара Јустинијана, односно у доба Византије.

Археолози кажу да су овдје столовали епископи Андреас и Константинус.

На ужем подручју око базилике налазе се остале вриједне грађевине, чије ће ископавање услиједити на прољеће.

Начелник општине Лакташи Милован Тополовић рекао је да ће се археолошко налазиште убрзо заштити од атмосферских утицаја и да се наставак радова планира на прољеће.

"Општина Лакташи ће максимално подржати овај пројекат, јер смо и свјесни великих археолошких вриједности и огромног туристичког значаја ове локације", поручио је Тополовић.

Археолози тврде да базилика и градина у Бакинцима нису једно археолошко налазиште, те да се у близини налази и некадашњи римски војни логор Ad fines.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *