У америчком Конгресу сутра расправа о Србији и Косову

У Представничком дому америчког Конгреса сутра ће, уз учешће званичника Стејт департмента, стручњака и аналитичара, бити одржана панел дискусија „Косово и Србија: Пут ка миру”, објављено је на сајту Конгреса. Предсjедавајући конгресног Подкомитета за Европу, Евроазију и нове изазове, републиканац из Калифорније Дејна Рорабахер саопштио је уочи сутрашње расправе да „спор између Косова и Србије […]

среда, април 24, 2013 / 11:44

У Представничком дому америчког Конгреса сутра ће, уз учешће званичника Стејт департмента, стручњака и аналитичара, бити одржана панел дискусија „Косово и Србија: Пут ка миру”, објављено је на сајту Конгреса.

Предсjедавајући конгресног Подкомитета за Европу, Евроазију и нове изазове, републиканац из Калифорније Дејна Рорабахер саопштио је уочи сутрашње расправе да „спор између Косова и Србије спутава обjе државе” пошто „Србија не може да започне преговоре о чланству са ЕУ, а Косово је блокирано у реализацији свог суверенитета”.

„У интересу је обjе стране да нађу рjешење. С обзиром да ЕУ посредује у преговорима, амерички Конгрес мора да осигура да Стејт департмент игра конструктивну улогу и подржава политику која проблеме рjешава, а не само прикрива. Права мањина у обjе земље морају бити заштићена”, навео је Рорабахер.

Међу учесницима панел дискусије су и директор Уреда за питања јужне и средње Европе у Бироу за европска и евроазијска питања Стејт департмента Џонатан Мур, професор Данијел Сервер са Универзитета Џонс Хопкинс, бивши директор Међународне кризне групе у Приштини Роберт Чурчер и аналитичар Обрад Кесић из компаније ТСМ Глобал консалтентс.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *