Тужилаштво тражи затвор за Оливера Дулића

Поднет оптужни предлог због незаконитог издавања дозвола фирми „Нуба инвест”, траже се безусловне затворске казне а цео судски поступак би могао да буде завршен до краја године Специјално тужилаштво за организовани криминал поднело је јуче оптужни предлог против Оливера Дулића због злоупотребе службеног положаја, изјавио је за „Политику” специјални тужилац Миљко Радисављевић. Оптужним предлогом обухваћени […]

субота, октобар 13, 2012 / 07:57

Поднет оптужни предлог због незаконитог издавања дозвола фирми „Нуба инвест”, траже се безусловне затворске казне а цео судски поступак би могао да буде завршен до краја године

Специјално тужилаштво за организовани криминал поднело је јуче оптужни предлог против Оливера Дулића због злоупотребе службеног положаја, изјавио је за „Политику” специјални тужилац Миљко Радисављевић. Оптужним предлогом обухваћени су и Дулићев бивши помоћник Небојша Јањић, као и директор „Путева Србије” Зоран Дробњак, а тужилаштво тражи да им се изрекну безусловне затворске казне.

Они се терете за најблажи облик кривичног дела злоупотребе службеног положаја за који је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора. Суду је поднет оптужни предлог, а не оптужница, јер се предмет води по „скраћеном кривичном поступку”. Да ли је у случају „Дулић” било и корупције, утврдиће се у наставку поступка.

„На основу кривичне пријаве коју је поднела полиција и на основу онога што је одрадило Тужилаштво за организовани криминал, дошли смо до закључка да су урбанистичко-технички услови, локацијске и грађевинске дозволе и сагласности, које су издали Министарство животне средине и просторног планирања и ЈП ’Путеви Србије’, незаконито издати, противно одредбама Закона о планирању и изградњи и Закону о јавним путевима. О томе су сва тројица у време издавања сагласности и дозвола посебно упозоравани од запослених у министарству и ’Путевима Србије’. Они су ставили у повлашћен положај фирму ’Нуба инвест’ у односу на све друге инвеститоре који су им се обраћали”, изјавио је специјални тужилац.

Он је додао да је, за разлику од фирме „Нуба инвест”, од свих осталих инвеститора захтевано да, уз своје захтеве за издавање локацијских дозвола, доставе сву потребну документацију која је прописана законима. Тако су, наводи тужилац, фирми „Нуба инвест” издате дозволе за постављање мреже оптичких каблова којом су покрили све најважније магистралне правце у земљи и повезали Београд са државном границом, односно са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом.

„У оптужном предлогу суду смо предложили да, после главног претреса и извођења доказа, оптужене огласи кривим и да их осуди на безусловне казне затвора. Тиме рад тужилаштва и полиције на овом предмету није завршен. Досадашњим радом утврдили смо да је приликом издавања ових докумената било и корупције. Проверавамо те податке и истражујемо са државним органима још неких земаља, да бисмо добили одговор на питање да ли је у томе било и корупције. Да ли су у томе учествовала ова тројица или још неке особе, видећемо у наставку поступка”, објаснио је Радисављевић.

То значи да се корупција у случају „Нуба инвест” тек истражује и да евентуална материјална корист до које су оптужени дошли издавањем дозвола том предузећу није обухваћена овим поступком . Тужилаштво, према речима тужиоца Радисављевића, истражује токове новца који је са рачуна фирме „Нуба инвест” кренуо ка иностранству.

„Истражујемо где је тај новац завршио и да ли то има везе са издавањем дозвола за градњу”, рекао је тужилац Радисављевић.

Суд ће наредних дана преиспитати оптужни предлог, а очекује се да суђење Дулићу, Јањићу и Дробњаку буде врло брзо заказано. Како сазнајемо, тужилаштво је уз доказни материјал предложило да се саслуша десет сведока и судски поступак би, према очекивањима, могао да се оконча до краја године.

Подсећамо, после укидања имунитета, Дулић је саслушан у Тужилаштву за организовани криминал, после чега је пуштен да се брани са слободе.

Дулић: Оптужни предлог је компромис тужилаштва и власти

Бивши министар Оливер Дулић рекао је јуче да је подизање оптужног предлога против њега компромис тужилаштва и извршне власти и то на његову штету и поручио да ће на суду доказати да је апсолутно поштовао закон.

„Сматрам да је било јасно да је овај режим хтео да види једног бившег министра у затвору и да је очигледно притисак био толики да је поступак морао да оде у следећу фазу. Верујем да је пријава, која је написана врло лоше и у којој апсолутно нема никаквих материјалних доказа, била апсолутно за одбацивање”, рекао је Дулић за агенцију Бета.

Он је казао и да му је жао што је „попуштено под притиском једног дела јавности” који је од, како је оценио, „бесмислене пријаве направио прави циркус”.

„Ја ћу сада, наравно, морати да докажем оно што сам тврдио до сада, а то је да је закон апсолутно поштован, да нико није оштетио нити буџет нити интерес грађана у процесу издавања дозвола операторима који су изграђивали кабловску мрежу кроз нашу земљу и то ће се свакако урадити пред судом”, рекао је Дулић и додао да једва чека да почне процес и да се нада да ће кратко трајати.

Он је казао да се подизањем оптужног предлога ставља тачка на „све бесмислене истражне радње, спомињање разних Сејшела, Кипра и осталих глупости”.

„Суштина целог овог поступка је тумачење Закона о планирању и изградњи, односно да ли је у поступку издавања дозвола требало прибављати сагласност јавних предузећа или не”, навео је Дулић.

Он је рекао да је извршна власт покушала да изврши притисак на тужилаштво да се њему одреди притвор.

„Мислим да је велика храброст што тужилац није одредио притвор, јер за то апсолутно нису постојали било какви елементи”, казао је Дулић.

Он је рекао да ће наставити да се бори за истину, да се брани и да ће тужити све медије који буду објавили неистине о њему.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *