Тужилаштво БиХ опет води истрагу о страдању Срба око Сребренице

Тужилаштво БиХ води истрагу о страдању српских цивила у Сребреници током рата у БиХ, али још увијек није познато када ће та истрага бити окончана и да ли ће бити процесуирани одговорни за те злочине, међу којима је и ратни командат муслиманских снага у Сребреници Насер Орић. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић у изјави Танјугу […]

уторак, јун 7, 2011 / 17:46

Тужилаштво БиХ води истрагу о страдању српских цивила у Сребреници током рата у БиХ, али још увијек није познато када ће та истрага бити окончана и да ли ће бити процесуирани одговорни за те злочине, међу којима је и ратни командат муслиманских снага у Сребреници Насер Орић.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић у изјави Танјугу је рекао да се ради о "великом предмету, који се тиче страдања српског становништва у Сребреници и околним мјестима".

"Истрага се спроводи о страдању Срба на подручју Сребренице и околних мјеста. О именима осумњиченим за те злочине не могу говорити у јавности због истраге која траје", рекао је Грубешић.

Потврђујући да су тај предмет преузели од Окружног тужилаштва у Бијељини, Грубешић каже да је предмет обиман и сложен и да треба времена да се истрага и оконча.

Грубешић је одбио да прецизира ко је све осумњичен за тај случај, као и ко је до сада саслушаван у Тужилаштву БиХ. Одбио је да каже да ли је међу осумњиченима и Насер Орић, кога је Хашки трибунал 2006. године осудио на двије године затвора, само зато што није спријечио злочине.

Међутим, у другостепеном поступку 2008. године, двије године послије, Орић је ослобођен, иако је Апелационо вијеће у Хагу закључило да "нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993. године".

Више година истрага против Орића и других због ратних злочина почињених над српским становништвом током 1992. и 1993. године на подручју Сребренице и Братунца водило је Окружно тужилаштво у Бијељини.

Главни тужилац бијељинског Окружног тужилаштва Новак Ковачевић у изјави Танјугу каже да су они урадили доста посла и да су постојала четири предмета за те ратне злочине, али је комплетна документација пре нешто више од двије године, по налогу Суда БиХ, из Окружног тужилаштва преузета у надлежност Тужилаштва БиХ.

"У окружном тужилаштву Бијељина урађен је добар дио посла. Постојала су четири предмета и у сваком је Орић био један од осумњичених за ратне злочине над Србима на подручју Сребренице и Братунца. Ми смо прикупили доста доказа и изјава у вези тих злочина. Предмети од нас су узети прије нешто више од двије године и ми и даље нисмо упознати да ли се на томе нешто ради", рекао је Ковачевић.

Он каже да је у вријеме док су предмети били у Окружном тужилаштву, Орићева одбрана тражила од Хашког трибунала да се прекине истрага, али је из Хага стигла сагласност да се настави с истражним радњама за почињене злочине на подручју Сребренице и Братунца над српским становништвом уз навођење да је Орићу пресуђено по командној, али не и по појединачној одговорности.

Ковачевић објашњава да су у том правцу, појединачне одговорности и наставили истрагу против Орића, али је комплетна документација за то преузета у надлежност Тужилаштва БиХ.

На подручју општина Сребреница, Зворник, Милићи, Братунац, Власеница и Осмаци током рата, према подацима Центра за истраживање ратних злочина из Бања Луке, страдало је најмање 1.300 Срба, док је на ширем подручју средњег Подриња и Бирча укупно убијено 3.267 српских цивила и војника.

За ове злочине над српским становништвом, као ни за Сијековац, с почетка рата, Доборовљачку улицу у Сарајеву, Тузланску колону…као и за постојање бројних логора и других стратишта за Србе још увијек нико није одговарао.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *