Турска привреда поново расте

Турска привреда је порасла за 5,0 одсто у првом кварталу текуће године, што је више од очекивања и резултат је снажног раста извоза, показаје статистика.

понедељак, јун 12, 2017 / 15:22

Главни мотор прирведног раста је био извоз, који је у том кварталу порастао за 10,6 одсто, према подацима турског института за статистику (ТУИК), преноси агенција Франс прес.

Добри подаци су изненадили тржишта која су прогнозирала раст од 3,8 одсто, наводи француска агенција оцјењујући да је турска економија успјела да изађе из кризе забиљежене у периоду после неуспјелог покушаја војног пуча у јулу прошле године.

У првом кварталу 2016. године, турска економија је порасла за 4,5 одсто, док је у читавој 2016. години остварила раст од 2,9 одсто.

– Најновији резултати су дјелимично резултат слабости лире, што је подржало конкурентност извоза – изјавио је економиста лондонске компаније Кепитал економикс, Вилијам Џексон.

Лира је изгубила више од 20 одсто вриједности према долару прошле недеље, иако је у протеклим мјесецима забиљежила благи опоравак. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *