Турска гради нуклеарку у близини границе са Бугарском?

СОФИЈА – Бугарска јавност је узнемирена након сазнања о намјерама Турске да трећу нуклерану централу изгради на само пет километара од границе на обали Црног мора у градићу Инеада. Представници власти у Анкари сматрају да је овај градић најбоља варијанта када је ријеч о сеизмолошкој безбједности. Становиштво Инеаде се бави сточарством, риболовом и туризмом. У […]

петак, април 8, 2011 / 19:30

СОФИЈА – Бугарска јавност је узнемирена након сазнања о намјерама Турске да трећу нуклерану централу изгради на само пет километара од границе на обали Црног мора у градићу Инеада.

Представници власти у Анкари сматрају да је овај градић најбоља варијанта када је ријеч о сеизмолошкој безбједности.

Становиштво Инеаде се бави сточарством, риболовом и туризмом. У граду и околини, јупркос чињеници да је у том дијелу црноморског приморја туризам слабо развијен, налази се велики број хотела, кампова и туристичких насеља.

Проблем за Бугарску је што се већина њених туристичких центара налази на удаљености од стотину километара – Бургас је на 75 километара.

Бугарски медији, позивајући се на турску штампу, објавили су да је пројекат изградње нове нуклераке у турском Тракијском региону укључен у програм развоја турске енергетике.

Турски министар енергетике и природних ресурса Танер Јалдаз изјавио је да за сада није конкретизовано мјесто, али је нагласио да је једна од могућности обалски градић Инеада.

Турска за сада не посједује своју атомску централу, али намјерава да до 2023. године изгради три укупне јачине 15 хиљада мегавата.

За изградњу прве нуклераке, у мјесту Акују у провинцији Мерсин на Средоземном мору, споразум је потписан прошле године. Централу ће градити руска компанија "Атомстројекспорт", која је ангажована и за изградњу друге бугарске атомске централе "Белене". Градња ће почети крајем априла или маја ове године, а вриједност радова износи 20 милијарди долара.

Изградња друге нуклеарке планирана је, такође, на Црном мору у граду Синопу у којем живи око 40.000 становника. Преговара се са јапанским компанијама "Тошиба" и "Токио електрик компани". Компанија ТЕПКО иначе одржава јапанску "Фукушима један", која је доживјела хаварију након земљотреса и цунамија. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *