Турска: Ердоган сигуран на изборима

Кампања за парламентарне изборе у Турској улази у завршну фазу и према свим прогнозама очекује се трећа узастопна побједа владајуће Партије правде и развоја, питање је само колико ће добити више гласова од других странака. Према најновијој анкети коју је спровела фирма „Консенсус” за владајућу странку се изјашњава 48,6 одсто грађана, односно два одсто више […]

среда, јун 1, 2011 / 14:10

Кампања за парламентарне изборе у Турској улази у завршну фазу и према свим прогнозама очекује се трећа узастопна побједа владајуће Партије правде и развоја, питање је само колико ће добити више гласова од других странака.

Према најновијој анкети коју је спровела фирма „Консенсус” за владајућу странку се изјашњава 48,6 одсто грађана, односно два одсто више гласова него на изборима 2007. године. Према истом истраживању, за водећу опозициону Републиканску народну партији изјашњава се 28, 3 одсто анкетираних а за ултрарадиклну Партију националистичке акције 11,6 процената, пренјеле су агенције.

За изборе који се одржавају 12. јуна пријавило се 27 партија али већина њих неће успети да пређе цензус од десет одсто, колико је потребно за улазак у парламент. Прокурдска Партија мира и демокартије ће готово сигурно обезбједити неколико места у скупштини, али преко независних кандидата за посланике које ће подржати.

Успех владајуће странке, која је дошла на власт 2002. године, није случајан: она је у протеклом периоду успела да либералном економском политиком успешно реши нагомилане финансијске и привредне проблеме. То је, с друге стране, довело до политичке стабилности у Турској која је 2005. године почела приступне преговоре са ЕУ.

Премијер Таип Ердоган већ најављује да ће после избора покренути иницијатву за доношење новог устава, пошто су сада важећи устав писали генерали после војног удара 1980. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *