Турска: Демонстрације не посустају

Хиљаде демонстраната поново су заузеле централни истамбулски трг Таксим, као и један парк у Анкари, захтијевајући и осмог дана протеста оставку премијера Турске Реџепа Тајипа Ердогана. Пркосећи позиву Ердогана да одмах обуставе протест, демонстранти су синоћ дошли на трг уз музику и антивладине пароле, али у мање напетој атмосфери него претходних вечери. Пред хиљадама својих […]

субота, јун 8, 2013 / 10:53

Хиљаде демонстраната поново су заузеле централни истамбулски трг Таксим, као и један парк у Анкари, захтијевајући и осмог дана протеста оставку премијера Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Пркосећи позиву Ердогана да одмах обуставе протест, демонстранти су синоћ дошли на трг уз музику и антивладине пароле, али у мање напетој атмосфери него претходних вечери.

Пред хиљадама својих присталица, премијер је синоћ оштро затражио да се смјеста окончају антивладини протести који потресају Турску.

“Не можемо остати неми пред онима који ремете мир у овој земљи и покушавају да скрену демократију”, рекао је Ердоган.

Демонстрације су почеле у Истанбулу прије више од недељу дана због владиног плана за рушење парка на Тргу Таксим ради изградње тржног центра.

Послије грубог обрачуна полиције са демонстрантима, протести су се проширили на друге градове и прерасли у антивладине протесте.

Демонстранти оптужују конзервативну владу да је ауторитарна и да исламизира секуларну турску државу.

У демонстрацијама је погинуло четворо људи, а неколико стотина њих је повријеђено и приведено.0 КОМЕНТАРА

  1. У Турској револуција због једног парка. Код нас криминал и глад, и сви подржавају режим. Зато су они били господари а ми робови.

  2. Koga boli dupe za Turskom?

    Osim toga,park nije problem nego samo okidac.
    Problem je bio uvodjenje serijata,sto u fbih polako ulazi na mala vrata.
    Sto se fbih ne buni???

  3. Турци су владали над нама иако су већином говорили нашим језиком, то нажалост више говори о нама него о турској војној и другој доминацији!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *