Турци на Кипру протестују против Турске

НИКОЗИЈА – На сjеверном Кипру, гдjе су Турци једнострано прогласили независну државу, настављају се протести против мjера штење које им намеће влада из Анкаре, која одваја огромна средстава за помоћ Турцима на острву. „Анкара, даље руке од нас”, узвикивало је неколико хиљада демонстраната, који су јуче, трећи пут у последњих неколико седмица, протестовали против политике […]

петак, април 8, 2011 / 12:06

НИКОЗИЈА – На сjеверном Кипру, гдjе су Турци једнострано прогласили независну државу, настављају се протести против мjера штење које им намеће влада из Анкаре, која одваја огромна средстава за помоћ Турцима на острву.

„Анкара, даље руке од нас”, узвикивало је неколико хиљада демонстраната, који су јуче, трећи пут у последњих неколико седмица, протестовали против политике штедње.

Полиција је ухапсила једног грађанина који је носио натпис „Окупатори” и покушао да стави грчку заставу на турску амбасаду.

Кипарски Турци, који финансијски зависе од Анкаре, протестују због смањења плата у јавном сектору и најављене приватизације појединих предузећа, што ће довести до смањења броја запослених.

Протести кипарских Турака, који су почели у јануару, изазвали су оштра реаговања у Анкари, која је „својој браћи” ове године дала више од 860 милиона долара.

Премијер Тајип Ердоган је изјавио да су плате јавних службеника на Кипру и по неколико пута веће него у Анкари и да је дошло вријеме када ће и они морати да штеде.

Економија кипарских Турака се суочава с великим проблемима пошто се њихова самопроглашена држава нашла изолована, послије пријема Републике Кипар у ЕУ 2004. године.

Кипарски Турци су једнострано прогласили независну државу послије подјеле острва 1974. године, коју је досад признала само Анкара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *