Турбо Фолк – (Не)култура живота или култура иживљавања

Док је у Босни и Херцеговини рат узимао маха и док је „ријека“ наше крви била једна од притока Дрине, са њене друге стране истовремено се обликовао врло снажан покрет. Пише Вукашин Беатовић Због вриједности и идеала које презентује, али и подмуклих механизама освајања широких маса, тај покрет се може поистовјетити не само са духовним […]

среда, новембар 16, 2011 / 08:00

Док је у Босни и Херцеговини рат узимао маха и док је „ријека“ наше крви била једна од притока Дрине, са њене друге стране истовремено се обликовао врло снажан покрет.

Пише Вукашин Беатовић

Због вриједности и идеала које презентује, али и подмуклих механизама освајања широких маса, тај покрет се може поистовјетити не само са духовним изопачењем него и са духовном пропашћу нашег народа.

Уколико ставимо на страну питање да ли су у Србији у то вријеме уопште имали разлог да пјевају, сасвим је логично да се запитамо како смо ми у Републици Српској прошли у том мрачном и скрнавом куплерају?!

Са ове временске дистанце било би сасвим погрешно анализирати процес у којем је турбо-фолк као стил живота настао. Међутим, дошло је право вријеме да се позабавимо штетом која је посљедица те медијске непогоде а која је и више него евидентна.

Уколико сматрате да се то вас не тиче и да сав тај "турбо" нема никакве везе са вама, грдно се варате. Замислите ситуацију у којој ваша лијепо васпитана дванаестогодишња кћерка одлази на рођенданску журку гдје ће је дочекати пјесма у којој естрадна "умјетница" кроз нос навлачи стих: "Брусхалтер не иде ми уз карактер"! Још горе, замислите ситуацију у којој ваш малољетни син одлази на новогодишњу журку на којој се пуштају пјесме типа: "Што ми ноћи немају сванућа, што кафана постаде ми кућа".

Са телевизијских екрана у ритму брзе двојке као утваре вријебају полу-голе силиконски измоделоване пјеваљке, рекло би се, уличне даме, сумњивог морала а које су на жалост, топ тема многих разговора. У уређеним земљама термин за емитовање оваквог садржаја био би након поноћи и то са ознаком "забрањено за узраст испод 18 година". Неразјашњени односи власника једне продукцијске куће са пјевачем који му је отказао послушност, за многе људе су постали прави разлог за узимање седатива.

Треба поменути и ријалити шоу програме у којима доминирају пробисвијети који су у животу једино ударали рецке, пили скупа пића и возили брзе аутомобиле. Никако не смијемо заборавити ћелаве и набилдоване – опасне момке, чији су животни мотиви што већи бицепси и трицепси, дебеле златне кајле, ватрено и хладно оружје, улични обрачуни и доказивање силе.

Све ово не би имало смисла без сапуница, односно, врло емитованих мелодрама које говоре о огромним насљедствима, ванбрачној дјеци, убиствима и свему ономе од чега нормалан човјек може да добије једино чир.

Академик Матија Бећковић, члан САНУ, једном приликом на ову тему је рекао: "То вас се не тиче, зар не? Да знате да ће вас се тицати и те како, али од оног тренутка када ваша двадесетогодишња кћерка доведе у стан човјека који је од ње старији петнаест година и кад вам га представи као свога интимуса".

Дакле, све поменуте невоље којима је на жалост додат префикс националног, данас представљају идеале којима многи теже и које многи остварују. Будући да припадам млађој генерацији, због онога што свакодневно имам прилику да видим, могу да кажем да су многи очарани овим начином живота.

Питате се о чему се ради? Бићу јасан, некоме ће можда бити смијешно али ја дубоко вјерујем да је то најреалнији приказ ситуације у којој се налазимо.

Зато ћу морати да наведем други Њутнов закон који гласи – СИЛА МАСИ ДАЈЕ УБРЗАЊЕ!

Због овог закона постајем све убјеђенији да се Њутнова физика може примијенити као филозофија савременог друштва иако Њутн сигурно није ни слутио да ће тако испасти.

Други Њутнов закон је изгледа и једино објашњење резултата интерне анкете са питањем "шта ћеш бити кад порастеш?" а која је проведена у основној школи у једном малом мјесту у Републици Српској. Већина анкетираних ученика се изјаснила да желе да постану "ауторитет" попут локалног јалијаша коме су навели чак и име.

Елем, ако узмете у обзир да се кроз све што нам је од старта сервирано, провлачи алхохол, дрога, разврат и насиље, уколико нешто не предузмете, добићете све величине о којима говори други Њутнов закон. Када се то догоди, питање је секунде када ће настати резултат односно двадесетогодишњак који је кренуо погрешним путем.

Да ли ће тада бити касно да се нешто уради? Да ли можете скоро формираног човјека обликовати изнова? О томе се брину све бројније и врло скупе уставнове за одвикавање од свега и свачега.

Уколико у старту нешто не предузмете онда једино можете да молите Свевишњег да ваши ближњи буду поштеђени савремених рогобатних искушења.



0 КОМЕНТАРА

 1. У моје вријеме се знао ред.Зорица Брус Ли и они завијачи из јужног вјетра су плаћали порез на шунд, али опет не мош стоци дохакати.Ломиле се трибине од масе на њиховим концертима.
  Па није било ових шоуова,већ Бранко Коцкица,Опстанак,сједнице пленума,Миланко Реновица,Бранко Микулић,Милка Планинц и Лазо Голужа.И Стево Карапанџа да ове доконе домаћице науче куват,а не турске серије гледат поваздан.И био Густав и Том и Џери,а не ови морбидни цртићи.Само још да је било неке порњаве иза поноћи,био би идеалан програм,а не ко ови дана Кухињица,Теле шоп,Кухињица,Теле шоп,укључење у Великог брата.

 2. Ja kad sam bio mlad imali smo skroz drugacije ciljeve u zivotu.A ovo sto se danas desava je bolesno.Bila je televizija Sarajevo i sto je emitovano bilo je primjereno.Nije bilo Cica, Mica i Zorica.A danas se propagiraju skroz pogresne vrjednosti.

 3. Оригинални турбо фолк је нестао. Главни протагониста пинк фура сад нке ритмове који су модернији, који личе на страну музику. А турбофолк је све, систем лоше музике, уз вриједности које су пожељне, рибе, лова, аута. У том смислу нема разлике између ТФ и других музика, између ових популарних репера америчких.

 4. Fakat se pretjeruje sa ocrnjavanjem turbo folka! K’o da nam je baš sve potaman pa još da se riješimo njih i gotovo – raj na zemlji.

  U tom ocrnjavanju redovno prednjače oni koji u muzičkom svijetu nisu odmakli dalje od Cepelina, Parpla, Škorpionsa ili Riblje Čorbe, EKVa i Parnog Valjka. Redovno baš takvima smeta turbo folk…

  Kakva je razlika između one neke amerikanske pop zvjezde poput one male Lejdi Gage i naše Jelene Karleuše? Kakva je razlika između Doli Parton, Cece i one dosadne Selin Dijon? Isti qrac… meni je Ceca bolja. Tucakovićka ponekad odapne i po neki baš dobar stih.

  Turbo folk je bar koliko toliko originalna pojava. Jedna čudna mješavina svega i svačega, obogaćena nekom našom naivnošću i kičem. Volim Brejkerse ali eto recimo Brejksersi… koliko sličnih bendova postoji u svijetu? Isti rifovi, isti tekstovi… ničim posebni. Sa druge strane imaš turbo folk pojave koje su bar na polju autentičnosti podaleko poodmakle. Ako ćemo objektivno Cecina biografija je fantastična u odnosu na Merlin Monro ili Madonu ili Majkla Džeksona… jedva čekam da neko skupi muda i para pa da snimi visokobudžetni film na temu Cece. Ima da traje ko Ben Hur, bar tri sata.

  Okanite se turbo folka i pogledajte malo u svoj CD/MP3 plejer. Šta tamo ima?

 5. Ex-1978 ti kao da nisi tekst procitao.Ako mi je poznato Ceca se bavi kriminalom i ona je u kucnom zatvoru zbog toga sto je bila nevaljala i ona nikome ne moze biti uzor.Ja prvi kritiziram turbo folk jer sam profesor klavira i u mojoj plej listi se ne nalazi ni ekv ni cepelin ni skorpionsi,nego Stravinski,List,Bah,Enio Moricone itd.Sutra cu svojim ucenicima ponjeti ovaj tekst da procitaju da vide kako stoje stvari.

 6. makso,profesore ако предајеш у Р. Српској онда молим те немој рећи деци да КРИТИЗИРАШ, него да КРИТИКУЈЕШ турбо фолк.Ако предајеш у Педерацији Бих тад можеш и критизирати.
  Тачно је максо да што се квалитета тиче немогу да се пореде класична музика и турбо фолк. И ја бих волео да се више слшају класици али мора бити и реалности. А реалност је то да је што се тиче музике српска нација препознатљива по турбо фолку-бар у последњим деценијама.
  Желим ти успех у врбовању младих генерација да више цене и слушају класику

 7. …“јер тааад, тад сам био млааад…“

  И имао срећу да одрастем на племенитом супстрату Бранка Коцкице, Невена и Опстанка…

  bmw,ktm,honda i audi…:D, ‘оћу рећи: да допуним аутора, слажем се са његовом хапликацијом другог њутновог у текст стим, да бих га ја хаплицирао и у политичку праксу а у вези опорезивања шунда и кича и по џепу и по леђима, а све у смислу како нам је то изволео показати наш друг тито из замрзивача…B-)

 8. ex-1978, 16.11.2011. 18:08:27

  „meni je Ceca bolja“

  Теби јесте, јер си агросексуалац. Удри Ти и даље по дилиндари!

  Једноставно ушли смо у ново доба с изврнутим системом вриједности, када се многе дјевојке идентификују са стихом „док ми твоја бурма кожу пара знам да сам погрешила“, када су текстови пјесама дно дна. Не само то. Било је и раније фулова. Сјетите се реакције Жике и Радована кад им је марина Туцаковић понудила текст за пјесму „Додирни ми колена“ (Hej, moja dusice, izbaci bubice
  iz svoje lepe lude plave glavice, ne budi dete, obuci papuce, dodaj mi jastuce…). Мислили су да их зеза, а пјесма је постала мега хит. Оно што је најзначајнија разлика спрам музике из ранијег периода јесте да ту нема душе. Одузима се све више људима оно људско. Само мека се млати главом горе-доле, још најбоље уз таблетице за смијање. Човјек више не треба да буде биће с емоцијама, већ само потрошач, конзумент свакаквог смећа, како хране, тако и музике. Он не треба да мисли и осјећа, он је само потребан као роб и као конзумент.

  Кад будем имао времена написаћу текст на ту тему.

 9. Ne poredim ja turbo folk sa istinskim vrijednostima – poredim ga sa MTV instant hitovima. Po tom pitanju Rambo je objasnio stanje stvari – sve nabrojano istinski je turbo folk. I ja sa tim nemam nikakvih problema.

  http://www.youtube.com/watch?v=Hq35mAuTlvE

  Bitno je da postoje alternative. Možeš slušat Cecu a niko ti neće branit da slušaš nešto drugo – volj’ ti klasika, volj’ ti klasici džeza, volj’ ti gusle, volj’ krajiška sintisajzer zavijanja.

  P.S. Cecina biografija je fakat ozbiljan materijal za jedan ozbiljan cjelovečernji igrani film.

 10. Е па јбг ex-1978, Цеца је некад била секс симбол-бомба нације, више се гледала него слушала, а од почетака цветак зановетак мислим да није ником уливао никакву наду у нешто боље на фолк сцени…јбг зато радије слушамо и прекопавамо по стварима старим и по тридесет и више година, вајтснек, анималс, доррс, цепелин, џетро тал,..од „домаћих“, ју групу, јосипу, смак, психомодопоп, индекси, дугмад, рибља чорба,…зато је највјероватније најзаслужнија садашња килава и досадна турбо-поп-фолк авангарда!

  Од народњака, боље ти је и сада послушати Миливоја Ђуришића, Бранку Станарчић, Миланчета Радосављевића, Тозовца, „старог“ Шерифа,….него ове цице-мице са спотовима порњаве, па јбг можда би тамо више успјеха имали, а овако једина добра ствар им је то што су нас вратили у својеврстан музички времеплов.

 11. Нико не помену оне што пјевају и баве се политиком.
  Могу мислити шта нам на ту тему може предложити drazen78bl.
  Колико они дају допринос овоме.

  „Тај народ је“, каже за Србе и Петар Луковић, „необразован, примитиван, он се не купа,
  (…) ништа не памти, не зна за кога да гласа и кад гласа увек гласа за погрешног, не уме
  да чита (…). Одвратно ми је, одвратно ми је кад видим овај народ. Тај смрад
  крезуби, безпари, без посла, без ичега, он не воли ни паре, јер зна да их нема, а не
  воли ни Србију, јер ни ње нема, те велике Србије, он воли само свог Путина. Марш бре у
  пичку материну!“

 12. Po meni turbo folk je samo odraz danasnjeg stanja u drustvu,sto ce reci da sto je vise ljudi koji ga slusaju to je veci broj „robova“ medija,ljudi koji ne koriste mozak i sluze samo kao statistika,kao kupci i potrosaci.Ako cemo iskreno,takvo stanje je u citavom „civilizovanom“ svijetu,tamo imate Gage,Bibere,hip-hop(kako samo zvuci ovo),da ne nabrajam dalje.Eto, kod nas je to turbo folk.Prosle su te kreativne godine,za muziku,za film,za dokumentarac,za sve vrste umjetnosti.Mislim da je ova dostupnost svih medija,ova globalizacija dovela do totalnog zaglupljivanja mase.Zasto razmisljati kad vec postoji neko dugme ili tipka koja rjesava problem!Smrt internetu,vratite nam „Opstanak“!

 13. У „моје вријеме“, чо’ек који почне реченицу са: …“ја кад сам…“, није могао завршити ни осмољетку, а камоли шупару…
  А овдје се неки ‘телектуалци шицају са „свршеним конзерваторијем“, Стравинским, Листом и Бах(усом)!:D

 14. Нисам могао одолити: http://www.youtube.com/watch?v=y9oqHSMFj68 :D:D:D

  Др Фрик се грубо нашалио кад је укрстио метросексуалца и агросексуалца.

  Екстра „тене“ и кајш, Присли фриз, чешљић у џепу, чачкалица међу зубима, ПеВеЦе јаша, таписерија окачена о манубријум стернума, црвене панталоне и пјесма за широке народне масе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *