Тршић: језик и писмо у интерактивном музеју

Министарство културе Србије и Центар за културу „Вук Караџић” из Лознице, као својеврсно знамење посвећено великану српске културе Вуку Стефановићу Караџићу, у Тршићу ће ускоро отворити први, по много чему јединствен, Музеј језика и писма. Директорка Центра Дајана Ђедовић рекла је Танјугу да ће Тршић на културној мапи Србије постати средиште када је језик у […]

субота, април 2, 2011 / 20:15

Министарство културе Србије и Центар за културу „Вук Караџић” из Лознице, као својеврсно знамење посвећено великану српске културе Вуку Стефановићу Караџићу, у Тршићу ће ускоро отворити први, по много чему јединствен, Музеј језика и писма.

Директорка Центра Дајана Ђедовић рекла је Танјугу да ће Тршић на културној мапи Србије постати средиште када је језик у питању, што је и најприродније.

Она је објаснила да се, заједно са Министарством културе, у оквиру Године књиге и језика, остварује замисао о отварању јединственог Музеја језика и пиисма, који ће, за почетак, да буде смјештен у три објекта, са идејом да цијели Тршић буде препознатљив управо по језику и писму.

„У сваком слуцају то јесте сасвим нова прича и о самим музејима. Ми заправо желимо да сви посјетиоци који дођу у Тршић добију интерактивну причу када су језик и писмо у питању, да се језик схвати као главни преносилац нематеријалне културне баштине објаснила је Ђедовић.

Према њеним ријечима, уједно ће то бити и ‘прича од пера до компјутера’.

„Желимо дјеци да предочимо и причу о томе како се некада писало, што ће онима који долазе у Тршић бити доступно у калиграфској радионици, а музеј ће бити опремљен и савремнеим помагалима. Биће понуђено оно што је блиско данашњој дјеци како би кроз различите, можда и ‘три де’, приче и цртеже схватили пут језика и шта је то настанак језика и писма”, рекла је директорка.

Те замисли неће бити одмах остварене, али је намјера да с временом, Тршић добије жив, интерактиван, музеј, да сваки посјетилац то види и осјети, рекла је Ђедовић.

Отварање Музеја језика и писма је планирано за 21. април, на крају Године књиге и језика.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *