Тришић-Бабић: Вучуревић има заштиту у складу са бечким конвенцијама

Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић изјавила је да ратни градоначелник Требиња Божидар Вучуревић, који је ухапшен 4. априла у Србији по потјерници Хрватске због сумње да је починио ратни злочин, има сву конзуларну и заштиту БиХ у складу са бечким конвенцијама. "Понашање представника Републике Српске /РС/ у случају ‘Вучуревић’ се заиста прати и […]

субота, април 9, 2011 / 21:55

Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић изјавила је да ратни градоначелник Требиња Божидар Вучуревић, који је ухапшен 4. априла у Србији по потјерници Хрватске због сумње да је починио ратни злочин, има сву конзуларну и заштиту БиХ у складу са бечким конвенцијама.

"Понашање представника Републике Српске /РС/ у случају ‘Вучуревић’ се заиста прати и могу рећи да је оно било у складу са бечким конвенцијама, а то желим да нагласим због јавности у БиХ, а посебно у РС, која повлачи паралелу између понашања бошњачких представника у случајевима ‘Ганић и Дивјак’ и представника РС у случају ‘Вучуревић’. Представници многих амбасада и амбасадори у Сарајеву рекли су да су у случајевима ‘Ганић и Дивјак’ кршене бечке конвенције и заисигурно данас-сутра, кад-тад правда ће доћи на своје", нагласила је Бабићева.

Она је рекла да ће се о понашању министра иностраних послова БиХ Свена Алкалаја, као и амбасадора БиХ у Лондону прије годину дана и недавно амбасадора БиХ у Бечу у тим ситуацијама засигурно још разговарати, а високе инстанце ће водити појединачне случајеве, јер ту има елемената кривичне одговорности.

"То је била класична злоупотреба институција, државе и јавног буџета. Ако је некоме стало, било међународној заједници било Сарајеву, да БиХ заиста буде држава, пуноправа чланица ЕУ и да уђе у Нато, онда ће се о оваквим случајевима морати разговарати, јер у случајевима ‘Ганић и Дивјак’ имамо класични иступ мимо система и институција", рекла је Бабићева за бањалучку Алтернативну телевизију.

Она је констатовала да је сасвим јасна ствар да представници политике у Сарајеву само и искључиво брину за интересе бошњачког народа, што је најгоре против свих и упорно у име БиХ.

"Њих апсолутно не интересују представници других народа у БиХ. То је нешто због чега се, између осталог, и не може да се формира власт нити ће моћи још дуго да се формира, јер док се таква понашања не рашчисте нема ни БиХ", оцијенила је Бабићева.

Говорећи о захтјеву за Дивјаково изручење које још није достављено аустријским правосудним институцијама, она је рекла да је захтјев очигледно стопиран, те да је ријеч о ситуацији идентичној као у случају "Ганић".

"МИП на челу са Алкалајем не бави се пословима којим би требало да се бави, већ се ставило у улогу правосудне институције и оно одлучује да ли ће нешто урадити или не", истакла је Бабићева, упитавши се како је могуће да Тужилаштво БиХ до сада није реаговало и поставило питање зашто се МИП, односно Алкалај као једино одговорно лице ставља у улогу судије и одлучује да ли ће нешто бити урађено или не.

Она је објаснила да је улога МИП у овим случајевима јасна. "Ми смо ту били поштари и наше је било само да ми захтјев за изручење морамо уручити без увида у тај документ, да не знамо ни шта ту пише. Чак ни амбасадор с тим не треба да има било шта", истакла је Бабићева.

Говорећи о Извјештају о раду МИП-а БиХ, који је усвојен у Савјету министара БиХ, она је рекла да Тужилаштво ту има много посла, јер то није први извјештаја који је "негативан, лош, смијешан и који се исмијава пореским обвезницима у БиХ".

"Сва четири извјештаја државне ревизије у МИП-у су била лоша и Тужилаштво је по службеним дужностима добило те извјештаје, али још није реаговало. Ако је неком стало да функционишу институције БиХ и да оне представљају БиХ, онда се надам да ће такве ствари једном и бити рашчићене, а до тада нити ће бити формирана власт, нити ми можемо ићи напријед", закључила је Бабићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *