Тријумф Кукића, тријумф деструкције БиХ пише београдска Политика

Евентуални тријумф Славка Кукића као „кaндидата великобошњачке коалиције“ за кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ био би „тријумф деструкције БиХ“, пише београдска „Политика“. Овај београдски дневник пише да би Предсједништво БиХ данас требало да предложи кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, а да шансу, осим Кукића као кандидата "платформаша", имају кандидат ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто […]

уторак, јун 14, 2011 / 10:03

Евентуални тријумф Славка Кукића као „кaндидата великобошњачке коалиције“ за кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ био би „тријумф деструкције БиХ“, пише београдска „Политика“.

Овај београдски дневник пише да би Предсједништво БиХ данас требало да предложи кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, а да шансу, осим Кукића као кандидата "платформаша", имају кандидат ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто и лидер Народне странке "Радом за бољитак" Младен Иванковић Лијановић, који се сам кандидовао.

Аналитичари процјењују да су шансе на страни Кукића, јер ће чланови Предсједништва Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић Кукићу дати максималан број бодова као кандидату "великобошњачке коалиције".

"Политика" наводи да ће српски члан Предсједништва Небојша Радмановић поштовати став своје странке /СНСД/ да на челу Савјета министара треба да буде кандидат странке која је израз изборне воље већине хрватског народа, а то је ХДЗ-а, и највећи број бодова даће Борјани Кришто.

Према писању "Политика", може се догодити да Кукић буде именован за кандидата прегласавањем, али његов стварни долазак на позицију председавајућег Савјета министара искључиво зависи од развоја ситуације у Представничком дому парламента БиХ.

Под претпоставком да се догоди "чудо" и Кукић добије натполовичну већину гласова ни то га не би могло довести до функције предсједавајућег Савјета министара, пошто натполовична већина не значи ништа ако уз то не добије и ентитетску већину. Како ствари стоје, оцијењује "Политика", сигурно је неће добити.

"Евентуални Кукићев тријумф био би заправо тријумф деструкције БиХ, био би дефинитиван крај БиХ као државе три суверене заједнице – српске, хрватске и бошњачке", сматрају аналитичари.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *