Три општине на сjеверу Косова заказале референдум

Одборници скупштина општина (СО) Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток одлучили су данас да се 14. и 15. фебруара одржи референдум на којем ће се њихови грађани изјаснити да ли желе косовске институције или не. У општини Лепосавић сутра ће у 8.00 бити консултације са предсједницима одборничких група у локалном парламенту о томе „када ће […]

среда, децембар 28, 2011 / 19:03

Одборници скупштина општина (СО) Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток одлучили су данас да се 14. и 15. фебруара одржи референдум на којем ће се њихови грађани изјаснити да ли желе косовске институције или не.

У општини Лепосавић сутра ће у 8.00 бити консултације са предсједницима одборничких група у локалном парламенту о томе „када ће и да ли ће седница о референдуму бити одржана”, рекао је Славко Стефановић, председник Скупштине те најсеверније косовске општине.

Одборници СО Косовска Митровица данас су, на ванредној сједници, већином гласова одлучили о расписивању реферндума 14. и 15. фебруара на територији Косовске Митровице и у мјесним заједница Ибар, Партизанско брдо и Суви до.

Исту одлуку, као и одлуку о формирању општинских комисија за референдум, донијели су и доборници општина Звечан и Зубин Поток.

Указујући на законе и друга акта на основу којих је референдум расписан, предсједник Општине Крстимир Пантић је објаснио да ће се грађани на општинском референдуму изјаснити заокруживајнем одговора „Да” или „Не” на питање о томе да ли прихватају „институције Републике Косово”.

„Формирана је и општинска комисија која ће, преко својих гласачких одбора које ће формирати, пратити ток и регуларност гласања. По завршетку референдума, комисија ће доставити извештај СО”, рекао је Пантић и додао да је све то договорено 25. децембра у Звечану у консултацији челника четири општине сјеверног Косова са начелником Косовскомитровачког округа.

„Референдумом ћемо показати да народ који живи на северу Косова, не жели да буде део косовских институција. Не намеравамо да прејудицирамо статус и да се издвајамо, већ да делу међународне заједнице и Албанцима ‘избијемо’ изговор да Срби са севера желе албанске институције и да се интегришу, али да су против тога само председници Општина”, рекао је Пантић.

Одборник ДСС Марко Јакшић је указао да је инцијатива за референдум потекла од грађана који не желе да се интегришу у косовску државу.

„Време је да кажемо да је то за нас непријатељска држава, да је настала на темељу нашег прогона, убистава, протеривања и да ми никада нећемо драговољно прихватити ту државу”, рекао је Јакшић.

Према његовим ријечима, иницијатива о референдуму треба да покаже Еулексу, земљама које су признале Косово и властима у Приштини да Срби не желе да буду грађани „једне монструм-државе”.

Начелник Косовскомитровачког Округа Раденко Недељковић је рекао да је идеја о референдуму настала када се схватило да се циљ не може остварити само барикадама.

Договори постигнути у Бриселу између преговарача Србије и Косова су штетни и отежали су живот на Косову, оценио је Недељковић.

У образложењу Иницијативе за расписивање референдума одборника СО Звечан наведено је да, поред опредељења грађана и општина да се рјешење нађе кроз политички процес и у складу са Резолуцијом 1244, и даље траје притисак на сјевер Косова и Србију, а нису отклоњене ни „претње за насилну промену реалне ситуације на терену”.

„Политички процес се мора наставити до налажења праведног и одрживог решења. Расписивање референдума у четири северне општине на Косову и Метохији јесте легални начин изражавања воље грађана и сагласан је општим законским прописима и начелима функционисања сваког демократског друштва” закључено је у образложењу одборника СО Звечан.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *