Требиње: Отворене „Дучићеве вечери поезије“

Свечаном академијом у Требињу је синоћ отворена једна од најзначајнијих пјесничких манифестација у Републици Српској „Дучићеве вечери поезије“, која је окупила еминентне културне ствараоце са подручја Србије, Црне Горе и Српске. Говорећи о Дучићу и значају ове културне манифестације, начелник општине Требиње Доброслав Ћук рекао је да се о "Дучићевим вечерима поезије" одавно говори, много […]

недеља, новембар 6, 2011 / 10:46

Свечаном академијом у Требињу је синоћ отворена једна од најзначајнијих пјесничких манифестација у Републици Српској „Дучићеве вечери поезије“, која је окупила еминентне културне ствараоце са подручја Србије, Црне Горе и Српске.

Говорећи о Дучићу и значају ове културне манифестације, начелник општине Требиње Доброслав Ћук рекао је да се о "Дучићевим вечерима поезије" одавно говори, много зна, да је пуно написано и да се око ове манифестације сабирају најбољи пјесници и лауреати са разних манифестација у региону.

Како би Дучићева ријеч и ријеч о Дучићу трајали, Ћук је подсјетио да ове вечери имају штампану хронику и да ће бити много посла, али и много драгоцјених извора када се некада буде оцјењивао њихов културни значај.

"Вјерујем да ће ова пјесничка енергија да живи и траје у Требињу, граду умјетника и граду културе, јер ми тај имиџ одавно градимо и надамо се да ћемо ускоро пројекат град културе учинити и административно стварним", рекао је Ћук.

Бесједећи о Дучићу на свечаној академији "И ја кључар чудне лепоте", пјесник Адам Пуслојић је истакао да је ријеч о једном од темељника српског пјесничког пјевања двадесетог вијека у цјелини.

"Дучић је узор и светионик и као могући примјер узорности, пјесник у бићу и космосу, бескрајне дубине језичких могућности. Сви ми Дучића знамо и казујемо једни другима, повјеравамо као какву светињу, дар неба, а ипак остаје нам опрез, стид и горчина", рекао је Пуслојић.

У културно-умјетничком програму учествовали су прваци Народног позоришта из Београда и Приштине, хор "Јединство" из Бањалуке, прваци опере, етно дуети и други умјетници.

Свечаној академији претходила је трибина "Моралист са Истока – Јован Дучић", на којој су бесједили пјесници из Београда Адам Пуслојић и Слободан Ракитић, те и изложба графика Риста Антуновића из Београда.

Другог дана манифестације посвећене великом српском пјеснику данас у 9.00 часова у Херцеговачкој Грачаници биће служена света литургија и помен Дучићу, а у вечерњим часовима у Музеју Херцеговине предвиђена је промоција књиге "Антологија поезије српског романтизма".

У 20.00 часова у Дому културе биће уприличено пјесничко вече "На Дучићевом путу", на којој ће стихове говорити пјесници, добитници награда на пјесничким сусретима у 2011. години, након чега слиједи културно-умјетнички програм.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *