Требиње: Добротвори из Торонта поклонили телескоп Астрономском удружењу

Астрономска секција Гимназије “Јован Дучић“ у Требињу и чланови Астрономског удружења добиће роботизовани телескоп, поклон српског добротворног друштва “Јован Дучић“ из Торонта . Ријеч је о модерном телескопу вриједности 3.000 КМ, потпуно компјутеризованом са девет брзина трагања, три могућности праћења, с аутоматским трагањем и праћењем небеских објеката којих у уграђеном процесору има више од 40.000. […]

понедељак, децембар 26, 2011 / 10:24

Астрономска секција Гимназије “Јован Дучић“ у Требињу и чланови Астрономског удружења добиће роботизовани телескоп, поклон српског добротворног друштва “Јован Дучић“ из Торонта .

Ријеч је о модерном телескопу вриједности 3.000 КМ, потпуно компјутеризованом са девет брзина трагања, три могућности праћења, с аутоматским трагањем и праћењем небеских објеката којих у уграђеном процесору има више од 40.000.

Овим роботизованим телескопом Требињска гимназија ће, с астрономског становишта, бити најмодернија државна институција у Републици Српској, а астрономи аматери из ове општине имаће прилику да овом “покретном опсерваторијом“ покажу суграђанима љепоте неба.

Српско добротворно друштво из Канаде раније је донирало инструменте и помагала болници у Требињу и ампутирцима у вриједности већој од 35.000 КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *