Тотално помрачење Месеца на западу САД, у Аустралији и већем дијелу Азије

Становници западних области САД, Аустралије и већег дијела Азије имали су прилику да посматрају риједак небески феномен – тотално помрачење Мјесеца. Помрачење Мјесеца које је почело јуче у 6 сати и 6 минута по пацифичком времену, трајало је 51 минут, пренио је АП. Помрачење Мјесеца изнад Хефеија у провинцију Анхуи у Кини На великом травњаку […]

недеља, децембар 11, 2011 / 12:14

Становници западних области САД, Аустралије и већег дијела Азије имали су прилику да посматрају риједак небески феномен – тотално помрачење Мјесеца. Помрачење Мјесеца које је почело јуче у 6 сати и 6 минута по пацифичком времену, трајало је 51 минут, пренио је АП.

Помрачење Мјесеца изнад Хефеија у провинцију Анхуи у Кини
На великом травњаку испред Опсерваторије "Грифитс" у Лос Анђелесу, у близини познатог Холивудског знака, око 300 људи, стежући шоље са кафом на хладном јутарњем ваздуху, сједило је на простртим ћебадима и столицама.

Када је помрачање почело, званичници из Опсерваторије обавијестили су окупљене, а из гомиле се проломио спонтани аплауз по његовом завршетку.

У Кини, заинтересовани су посматрали Мјесец из Планетаријума у Пекингу и имали набољи поглед на тотално помрачење тог небеског тијела у протеклих 10 година, саопштила је Кинеска астрономска опсерваторија.

У Аустралији, грађани су посматрали помрачење преко телескопа у Сиднејској опсерваторији.

Тотално помрачење било је видљиво и на Хавајима, у Индонезији, југоисточној Азији, Јапану и великим дијеловима Русије источно од Урала.

Ово је друго тотално помрачење Месеца ове године, када се Мјесец налази у најдубљој сијенци Земље и дјелује да је црвен.

Прво помрачење било је у јуну, а наредно се очекује 2014. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *