Током зимског периода страдало 20 одсто пчелињих друштава

Зимски период није преживјело 157 од укупно 2 714 пчелињих друштава чланова Удружења пчелара „Вишеград“, рекао је данас предсједник Скупштине ове асоцијације Митар Пејовић. "То је скоро 20 одсто укупног броја пчелињих друштава, што није забиљежено у посљедњих десетак година", каже Пејовић. Узгајивач селекционисаних матица из села Мокронози Милоје Ћетковић тврди да су за угинуће […]

уторак, мај 3, 2011 / 17:21

Зимски период није преживјело 157 од укупно 2 714 пчелињих друштава чланова Удружења пчелара „Вишеград“, рекао је данас предсједник Скупштине ове асоцијације Митар Пејовић.

"То је скоро 20 одсто укупног броја пчелињих друштава, што није забиљежено у посљедњих десетак година", каже Пејовић.

Узгајивач селекционисаних матица из села Мокронози Милоје Ћетковић тврди да су за угинуће пчела криви сами пчелари који нису на вријеме и адекватно предузели одговарајуће мјере за заштиту пчела од болести "варао" и "ноземоза".

"Иако се, посебно почетницима пчеларима, савјетује да у борби против варое користе рамове грађевњаке и природна средства за сузбијање овог паразита чија је бројност у прошлој сезони била израженија него иначе, они то нису учинили и многи од њих су `изгубили` и по 40 пчелињих друштава", рекао је Ћетковић.

Већи помор пчела забиљежен је и у сусједној општини Рудо.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *