То се не пропушта: Додик се среће са Путином

БЕОГРАД – Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, састаће се данас у Београду са премијером Русије Владимиром Путином током његовог боравка у Београду. Путин ће у оквиру једнодневне посјете разговарати са државним врхом Србије – предсједником Борисом Тадићем, премијером Мирком Цветковићем и предсједницом парламента Славицом Ђукић-Дејановић, као и са шефовима посланичких група Скупштине Србије. Очекује се […]

среда, март 23, 2011 / 10:43

БЕОГРАД – Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, састаће се данас у Београду са премијером Русије Владимиром Путином током његовог боравка у Београду.

Путин ће у оквиру једнодневне посјете разговарати са државним врхом Србије – предсједником Борисом Тадићем, премијером Мирком Цветковићем и предсједницом парламента Славицом Ђукић-Дејановић, као и са шефовима посланичких група Скупштине Србије.

Очекује се да ће централне теме разговора руског премијера са српским државним врхом бити економска сарадња и актуелна међународна питања.

Према најавама из Москве, Путин намјерава да са саговорницима у Београду разговара о економској сарадњи, посебно о гасоводу Јужни ток, али и да размотри актуелна питања од међународног значаја – ситуацију на Косову, Блиском истоку и северној Африци, посебно у Либији.

Током посјете биће потписан економски споразум Србије и Русије, чија робна размјена достиже скоро милијарду и по долара.

Русија је превасходно заинтересована за јачање сарадње у области енергетике, а Србији ће убрзо бити потребни додатни енергетски ресурси.

Путин жели да потврди да ће "Гаспром" градити магистрални гасовод "Јужни ток" и да се прве количине гаса могу очекивати 2015. године, чиме би ставио тачку на спекулације о одустајању од његове изградње.

Стотинак руских привредника, који стижу са Путином, заинтересовани су и за пројекте у српској жељезници, пољопривреди, банкарству.

Руски амбасадор у Србији Александар Конузин је уочи доласка Путина рекао да су и Србија и Русија заинтересоване за заједничке инфраструктурне пројекте, о којима ће бити разговора током посјете.

Због безбједности још се не зна куда ће се тачно Путин кретати, али медији наводе да ће се премијер Руске Федерације по Београду возити оклопним возилом "зилом – 41052", за који кажу да достиже брзину од 195 километара на час и може да издржи и мањи нуклеарни удар.

Безбједносни прстен који ће чувати Путина бројаће око 4 000 људи, а максималне мјере безбједности предвиђене су и на Маракани, гдје се у 18.00 часова у пријатељском сусрету састају млади фудбалери "Зенита" из "Санкт Петербурга" и домаће "Црвене звезде".

Путин, иначе навијач "Зенита", требало би да се на стадиону појави непосредно пред почетак меча, а, према најави из "Звезде", утакмицу ће посматрати онолико колико му обавезе буду дозволиле.

Два клуба, иначе, веже руска компанија "Гаспром", власник шампиона Русије и генерални спонзор београдских "црвено-белих".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *