Тимошенкова не одустаје

Бивши украјински премијер Јулија Тимошенко поднијела је тужбу суду у Њујорку против бизнисмена Дмитра Фирташа, који је близак сарадник тренутног предсједника Виктора Јануковича, за превару, кршење људских права и рекетирање. Према документима поднијетим Окружном суду у Менхетну Тимошенкова, која је била на функцији премијера 2005. године а потом од 2007. до 2010. године, тужила је […]

среда, април 27, 2011 / 08:45

Бивши украјински премијер Јулија Тимошенко поднијела је тужбу суду у Њујорку против бизнисмена Дмитра Фирташа, који је близак сарадник тренутног предсједника Виктора Јануковича, за превару, кршење људских права и рекетирање.

Према документима поднијетим Окружном суду у Менхетну Тимошенкова, која је била на функцији премијера 2005. године а потом од 2007. до 2010. године, тужила је Фирташа и компанију "РосУкроЕнерго", чије је сједиште у Швајцарској и у заједничком је власништву руског "Гаспрома" и Фирташа.

Тимошенкова терети Фирташа и остале појединце и компаније, којих има око стотину и воде се као "непознати", за превару грађана Украјине манипулацијом одлуке арбитражног суда, чиме је "нарушена владавина права у Украјини".

Оптужбе су произишле из прошлогодишње одлуке међународног арбитражног суда у Штокхолму којом је украјинској енергетској компанији "Нафтогаз" наређено да РУЕ исплати 11 милијарди кубних метара гаса као компензацију за "експропријацију горива" плус 1,1 милијарди кубних метара казне.

"Нафтогаз" и "Гаспром" саопштили су у новембру прошле године да су постигли сагласност према којем ће украјинска компанија вратити 12,1 милијарди кубних метара гаса, вриједности од скоро три милијарде долара, РУЕ-у, док ће РУЕ откупити 1,7 милијарди долара дуга "Нафтогазу" и 810 милиона долара "Гаспрому".

Према тужби Тимошенкове, одлука арбитражног суда је "сматрана као начин за стварање огромних сума готовог новца, које Фирташ и његови сарадници и даље настављају да користе за финансирање корупције, која је захватила сваки ниво владе, док истовремено врше притисак на политичке дисиденте застрашивањем, рекетирањем и другим начинима на које крше основна људска и политичка права".

Уз Тимошенкову у тужби је наведено још десет "неименованих" који наводе да су сви били предмет политички мотивисаних истрага и селективних кривичних гоњења тренутних лидера Украјине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *