Tихић: Малим корацима, али напријед

Лидер СДА Сулејман Тихић рекао је за Дејтонски мировни споразум да је једина реалност коју треба поштовати. "Њиме смо сви у БиХ нешто добили, нешто изгубили и нико посебно није награђен. Зато у рјешавању свих питања треба поћи од њега, договарати се шта можемо ријешити и ићи политиком `малих корака`", навео је Тихић. Он сматра […]

петак, децембар 23, 2011 / 09:30

Лидер СДА Сулејман Тихић рекао је за Дејтонски мировни споразум да је једина реалност коју треба поштовати.

"Њиме смо сви у БиХ нешто добили, нешто изгубили и нико посебно није награђен. Зато у рјешавању свих питања треба поћи од њега, договарати се шта можемо ријешити и ићи политиком `малих корака`", навео је Тихић.

Он сматра да састанак лидера шест политичких партија у БиХ, који је заказао за 28. децембар, може донијети бољитак, али да не може гарантовати да ће бити успјешан.

"Стављајући одједном све проблеме на сто никада се нећемо договорити. Треба поћи од најреалнијих, као што је попис становништва, закон о систему државне помоћи како бисмо могли аплицирати за кандидатски статус, а близу смо договора и у вези са пресудом `Сејдић-Финци`", рекао је Тихић за БН телевизију.

Тихић сматра да рјешавањем овог питања БиХ не рјешава само питање националних мањина него се на тај начин, према његовим ријечима, рјешава и позиција Хрвата, посебно када је ријеч о избору члана Предсједништва БиХ.

Он је истакао да је минимум, који очекује са састанка, договор о законима о попису становништва и о систему државне помоћи, о одлуци о војној имовини и о буџету. "Максимум очекивања је договор о Савјету министара. Ако створимо добру атмосферу да договоримо ове законе онда ће се то аутоматски прелити и на сва друга питања", поновио је Тихић.

Коментаришући могућности да Хрвати полако "исцуре" из БиХ уласком Хрватске у ЕУ, а да ће бошњачко становништво тиме остваририти доминацију на територији БиХ, Тихић је рекао да су трендови исељавања Хрвата прошли и да нико у Хрватској, која има и својих проблема, не чека Хрвате из БиХ раширених руку.

"Хрватска политика је већ дуго таква да Хрвати остану у БиХ. Када је ријеч о демографској структури и позицији Хрвата у овој земљи може се ићи само на боље", оцијенио је Тихић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *