ТИ БиХ: Продаја Републике Српске директном погодбом

Транспаренси Интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) апелује да се спријечи усвајање законских рјешења која би у Републици Српској омогућиле продају општинског земљишта директном погодбом. Наиме, Влада РС најавила је да ће се новим законским рјешењем омогућити директна продаја грађевинског земљишта уз објашњење да би то општине примјењивале „када имају интереса да остваре одређене инвестиције, […]

среда, децембар 7, 2011 / 17:07

Транспаренси Интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) апелује да се спријечи усвајање законских рјешења која би у Републици Српској омогућиле продају општинског земљишта директном погодбом.

Наиме, Влада РС најавила је да ће се новим законским рјешењем омогућити директна продаја грађевинског земљишта уз објашњење да би то општине примјењивале „када имају интереса да остваре одређене инвестиције, када би то проузроковало изградњу фабричких погона, остварило додатно запошљавање и створило општинама директну корист“ .

На овај начин не само да би се било каква продаја земљишта могла сматрати инвестицијом, већ би то могло омогућити продају по много нижој цијени од реалне, што би донијело губитке општинама, а огромну шансу за добит приватним компанијама и појединцима.

С друге стране, имајући у виду блиске везе локалних власти са приватним, а посебно грађевинским предузећима, ово би могло довести до бројних злоупотреба, а процес продаје земљишта би био потпуно нетранспарентан.

Влада РС на овај начин очигледно покушава искористи прилику да по ниским цијенама и уз погодности омогући корист предузећима и појединцима који су блиски властима, при чему би јединице локалне самоуправе, а и сами грађани на тај начин били оштећени.

ТИ БиХ још једном апелује на инстутуције да спријече доношење оваквих прописа и да узму у обзир штету коју би оваква пракса нанијела локалним буџетима и грађанима.
 0 КОМЕНТАРА

  1. Ја знам за једну жртву која је пала из разлога што се отворено супроставио овој нечасној работи. Његово име је Милан Вукелић! Онима који се супроставе овој „доброј идеји“ за:

    „када имају интереса да остваре одређене инвестиције, када би то проузроковало изградњу фабричких погона, остварило додатно запошљавање и створило општинама директну корист“ .

    (Оно општинама читајте појединцима.)

  2. TI apeluje na institucije da spriječe…
    Pa to i jesu kriminalci. Oni su se poistovjetili sa institucijama, oni su ih privatizovali. Sve institucije i zaposleni u njima uopšte ne treba da postoje, džaba ih plaćamo a sve institucije u RS = jedan tip pomračenog uma koji je umislio da je Bog, tako se i ponaša. Kakav islam to je mila majka! Islamisti se svome Bogu mole i klanjaju mu se dnevno 5 puta. Ovome „bogu“ se klanja u klečećem, puzećem i ležećem položaju 24 sata dnevno.Ko ne vjeruje u ovoga „boga“ svekraditelja čudotvorca jao njemu, tome se ne piše dobro. Jadna djeca pošto nisu glasači, nemaju pravo glasa nemaju dječiji doplatak.Penzioneri ne mogu od starosti da kleče pa ustanu da odigraju partiju šaha, e, njima dadne „bog“tzv penziju onoliku koliko mogu da plate njegovu struju i njegovu televiziju, i ni feninga više.
    A, na nepokretne i bolesne ovaj „bog“gleda kao nekada što je gledao firer na takve: ne trebaju mi, ali da se ne kaže da sam ovakav ili onakav baciću im 41 km , šta bi oni htjeli više?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *