ТИ БиХ: Изградња аутопута спорна и Специјалном тужилаштву РС

Транспаренси Интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) апелује да се јавности покажу резултати рада на утврђивању одговорности за злоупотребе при изградњи аутопута Бања Лука – Градишка, што је покренуто још 2009. године од стране Тужилаштва БиХ, а недавно и пребачено у надлежност Специјалног тужилаштва Републике Српске. На дан свечаног отварања аутопута којем су присуствовали званичници […]

среда, новембар 30, 2011 / 22:53

Транспаренси Интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) апелује да се јавности покажу резултати рада на утврђивању одговорности за злоупотребе при изградњи аутопута Бања Лука – Градишка, што је покренуто још 2009. године од стране Тужилаштва БиХ, а недавно и пребачено у надлежност Специјалног тужилаштва Републике Српске.

На дан свечаног отварања аутопута којем су присуствовали званичници из земље и региона, неопходно је подсјетити на извјештај Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у којем се наводе сумње у исправност додјеле уговора за изградну аутопута, а господин Додик као тадашњи предсједник Владе РС сумњичи се за злоупотребу службеног положаја због усвајања одлуке о склапању анекса на првобитни уговор.

Нажалост, приликом свечаног отварања нове дионице аутопута, заборављена је чињеница да је цјелокупна његова изградња спорна, те да су прекршени сви рокови и прекорачени сви планирани трошкови његове изградње.

ТИ БиХ због тога овом приликом позива и Владу РС да обавијести јавност о укупним трошковима досадашње изградње аутопута, те о планираним додатним трошковима будућих радова, с обзиром на то да без обзира на пресијецање врпце и отварања дионице, аутопут још увијек није у потпуности завршен.

С друге стране, ТИ БИХ захтијева хитно процесуирање тешких злоупотреба и кривичних дјела при изградњи аутопута и зграде Владе, на које су упозоравали и СИПА и ревизорски извјештаји, а о којима правосуђе још увијек ћути, упркос чињеници да је из буџета на овај начин злоупотријебљено више од 140 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *