Тешка механизација у мирном комшилуку

Станаре улице Драгана Бубића у Бањој Луци сваког дана буде и успављују машине и камиони предузећа Милош импекс. Поменуто предузеће је површину испред новоизграђене стамбене зграде са 120 и више станова претворило у паркинг и складиште десетина камиона, багера и остале тешке механизације. – Милош импекс се бави и нискоградњом (путеви, насипи, инфраструктура) па замислите о каквом броју […]

среда, октобар 17, 2012 / 08:25

Станаре улице Драгана Бубића у Бањој Луци сваког дана буде и успављују машине и камиони предузећа Милош импекс.

Поменуто предузеће је површину испред новоизграђене стамбене зграде са 120 и више станова претворило у паркинг и складиште десетина камиона, багера и остале тешке механизације.

– Милош импекс се бави и нискоградњом (путеви, насипи, инфраструктура) па замислите о каквом броју и врстама механизације се ради. Нису у питању лична возила већ 5÷10 багера, 10÷15 камиона и разних осталих машина за копања и нискоградњу – кажу станари ове зграде, у допису који су нам послали.

Споменута парцела тј. њихов "паркинг" је на 30 метара од стамбене зграде тако да су прашина, бука и вибрације итекако осјетни. Већину станара чине млади брачни парови са малом дјецом која не могу да спавају због тога, кажу њихови родитељи. Станари наводе да је споменута површина Регулационим планом предвиђена за пословни објекат, незванично, за амбуланту и дјечији вртић. Ипак, признају да је ово земљиште у посједу фирме Милош импекс, па је тешко одређивати једном предузећу шта да ради на својој земљи.

– Ако и јесте у њиховом власништву, засигурно немају право да од планираног новог насеља у Бања Луци праве индустријску зону. Ако вам није јасно зашто нам то смета, покушајте себи дочарати какву буку и смрад производе сви ти камиони и багери када ујутру у 6 одлазе на теренски посао и враћају се предвече, обично у вријеме када се насељем шетају и играју родитељи са дјецом. Такође, дјечије игралиште само ниска ограда дијели до багера, камиона… – жале се грађани који кажу да то трпе већ двије године јер су немоћни да то промијене, а неко “на власти очигледно има корист да зажмури на такву бахатост и узнемиравања“.

Град: Јавите се инспекцији

Из Одјељења за инспекцијске послове Града Бања Лука кажу да уколико се ради о
привременом обављању дјелатности (нпр. изградња објекта) емисије буке и прашине су дозвољене у прописаним границама пошто је технички и логички немогуће градити без емитовања буке и стварања прашине, али ако наведене емисије проузрокује трајно обављање дјелатности исто подлијеже санкцијама. 

Ниво буке и прашине, као и узрок стварања загађујућих емисија утврдиће се инспекцијским прегледом а у зависности од утврђених чињеница евентуално и санкционисати, одговарају у овом градском одјељењу.

У Одјељењу за инспекцијске послове истичу чињеницу да је та парцела у власништву предузећа Милош импекс те да му због тога не може бити забрањен рад или паркирање сопствених возила на сопственој парцели. И поред тога ће еколошки инспектор изаћи на лице мјеста да би утврдио да ли су и у којој мјери угрожени становници околних зграда. Такође из инспекције апелују на грађане, да се код сличних проблема обрате надлежној инспекцији на телефон: 244 429.

– Што се тиче Регулационог плана, садашњим планом јесте предвиђена  градња пословног објекта на једној од локација у близини, мада нисам сигуран на који се објекат односило питање, јер је ту предвиђено више објеката у насељу, али њиме није дефинисана његова намјена. Уједно подсјећамо да је Скупштина Града донијела одлуку о ревизији овог регулационог плана, која је још увијек у току – рекао нам је Миленко Шајић из службе за односе с јавношћу, града Бања Лука.

Сами чистили снијег

Грађани поменуте улице кажу да не траже казну, већ поштеног инспектора и наредбу да Милош импекс своју механизацију измјести ван града гдје је то дозвољено и никоме не смета.

– Она ту није била када смо се усељавали у своје станове и насеље које треба да настане према Регулационом плану. Након наших притужби и питања на сајту града у новембру 2011., власник тог предузећа је привремено "умирио" машине и није их било неколико дана. Али је и бахато и из освете забранио својим радницима који врше чишћење путева од снијега да чисте саобраћајницу која води до наше зграде. Срећом, ми смо сложни па смо сами чистили улицу.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Pa gospodo draga u šta ste gledali kada ste kupovali stanove? Te mašine su tu bile i prije izgradnje zgrade u kojoj ste kupili stanove. Te mašine su na zemljištu koje je vlasništvo firme „Miloš impeks“. Od te iste firme ste i kupili stanove u toj zgradi. Niko vas na to nije prisiljavao. Sad uživajte i ćutite ili prodajte stanove pa kupite druge u centru BL.

 2. Одговор никсу.

  Јадна вам је та пословна политика: што сте куповали станове од нас, селите се ако вам се не свиђа.

  И не говорите истину. Нисмо ми ни слијепи ни глупи били, у то вријеме се ту налазио понеки камион или машина кориштени за изградњу зграде. Накнадно су почели да се појављују багери и сва остала механизација. А купцима станова сте причали да ћете са градом на том мјесту направити амбуланту и вртић.

  Нисте ни паркинг иза зграде направили према регулационом плану. Градске власти кажу да је то требала бити ваша обавеза:

  „Обавеза изградње паркинга за новоизграђене стамбене зграде у Ул. Драгана Бубића дефинисана је као обавеза инвеститора новоизграђених стамбених објеката, према условима из рјешења о урбанистичкој сагласности (у складу са Регулационим планом за то подручје) који су основ за издавање одобрења за грађење.“
  (http://www.banjaluka.rs.ba/faq/faq/1458/)

  Да не спомињемо рупу поред зграде гдје је требала бити следећа зграда коју сте ископали и оставили, грађевински материјал који ту стоји и пропада итд.

  За наук свима другима: не вјерујте Милош Импекс-у, како год пословали са њима!

  Што се тиче овог проблема са буком и багерима: ниједан бахати тајкун и власт не трају вјечно. А обично дебело тресну кад падају. Правда ће вас тад побиједити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *