Тешановић: Вакцинација у Српској безбједна

Вакцинација у Републици Српској апсолутно је безбједна и она је најбоља, најекономичнија и најбезбједнија мјера у заштити становништва од заразних болести, изјавио је у Источном Сарајеву епидемиолог Института за заштиту здравља РС Митар Тешановић. На округлом столу о имунизацији дјеце и сарадњи педијатара са родитељима Тешановић је рекао да се имунизација у РС није вршила […]

понедељак, мај 30, 2011 / 13:10

Вакцинација у Републици Српској апсолутно је безбједна и она је најбоља, најекономичнија и најбезбједнија мјера у заштити становништва од заразних болести, изјавио је у Источном Сарајеву епидемиолог Института за заштиту здравља РС Митар Тешановић.

На округлом столу о имунизацији дјеце и сарадњи педијатара са родитељима Тешановић је рекао да се имунизација у РС није вршила три недјеље, након што је почетком априла у Добоју, након вакцинације, умрла двомјесечна беба.

"Након паузе Министарство зравља одобрило је имунизацију, а ми сада настојима да то уведемо у редован ток, да се вакцинишу сва дјеца која то нису урадила за вријеме обуставе, али и остала дјеца која су пропустила вакцинацију због неких других разлога", изјавио је Тешановић новинарима.

Он је навео да у РС у току прошле године вакцинисано 95 одсто планиране дјеце, а Институт у сарадњи са регионалним заводима и домовима здравља сваке године организује састанке на којима се разговара о свим питањима у вези са имунизацијом.

Према Тешановићим ријечима, данас ће се са љекарима са подручја Источног Сарајева разговарати о календарима вакцинације, нежељеним и поствакцинационим реакцијама, те о свему оном што се тиче вакцинације.

Педијатар у болници Касиндо у Источном Сарајеву Коса Пандуревић рекла је да је на подручју овог града вакцинација дјеце почела мјесец дана након што је она била забрањена, додавши да ни прије смрти двомјесечне бебе у Добоја, а ни сада није било никаквих проблема, односно никаквих контраиндикација, што се тиче поствакциналног периода.

Према њеним ријечима, родитељи су заинтересовани за вакцинацију дјеце у свим узрастима, јер је имунизација важна ради општег здравља дјеце.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *