Teгелтија: Јавни дуг је под контролом

Министар финансија Републике Српске (РС) Зоран Тегелтија изјавио је да је јавни дуг РС апсолутно под контролом и да се све обавезе по основу унутрашњег и ино дуга РС редовно сервисирају, што ће бити настављено и убудуће. "Према свим процјенама домаће и стране стручне јавности, укупан дуг РС, а и БиХ, апсолутно се креће у […]

уторак, децембар 13, 2011 / 17:04

Министар финансија Републике Српске (РС) Зоран Тегелтија изјавио је да је јавни дуг РС апсолутно под контролом и да се све обавезе по основу унутрашњег и ино дуга РС редовно сервисирају, што ће бити настављено и убудуће.

"Према свим процјенама домаће и стране стручне јавности, укупан дуг РС, а и БиХ, апсолутно се креће у оквирима прихватљивим за њен бруто друштвени прозвод", рекао је Тегелтија данас новинарима у Бањалуци.

Коментаришући Приједлог закона о унутрашњем дугу РС, којег је данас разматрала Народна скупштина РС, Тегелтија је рекао да је основни разлог за његово доношење пресуда Уставног суда РС који је четири одредбе Закона о утврђивању и начину измирења унутрашњег дуга РС прогласио неуставним.

"РС ће наставити даље са измирењем обавеза у складу са овим приједлогом закона, уколико буде усвојен у парламенту РС. У супротном бисмо дошли у потешкоће да једнократно сервисирамо све оне обавезе које судови у овом тренутку пресуђују, а то би мјесечно стварало обавезе између три и пет милиона КМ", истакао је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да је Влада РС извршила све техничке припреме за попис становништва у РС и спремна је да изврши попис.

"Влада РС ће доносити заједничке одлуке у вези са пописом становништва у договору са најважнијим политичким партијама и људима који руководе у РС и на нивоу БиХ", рекао је Тегелтија.

Нарoдна скупштина РС размарала је данас по о хитном поступку Приједлог закона о унутрашњем дугу РС, којим се уређује поступак, начин и рокови утврђивања и измиривања унутрашњег дуга РС према физичким и правним лицима, у укупном износу до 1.557.500.000 КМ.

Овим Приједлогом закона скраћен је рок доспијећа обвезница емитованих по основу општих обавеза са 15 на 14 година, док је рок доспијећа обвезница емитованих по основу материјалне и нематеријалне штете настале у периоду ратних дејстава скраћен са 14 на 13 година.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *