Тајна парцеле 142 на загребачком Мирогоју

Неодговорни и недостојни имена наших предака олако заборављамо своје жртве. Имамо ли право тражити опрост од Новомученика српских због нашег бесмисла и недостатка егзистенциалног самопоштовања !? Парцела број 142 на загребчаком гробљу Мирогој крије тајну дјеце мученика жртава онтолошког зла оличеног у Независној Држави Хрватској. То свето мјесто које је 1942. године , изван тадашњих […]

уторак, мај 21, 2013 / 13:43

Неодговорни и недостојни имена наших предака олако заборављамо своје жртве.

Имамо ли право тражити опрост од Новомученика српских због нашег бесмисла и недостатка егзистенциалног самопоштовања !? Парцела број 142 на загребчаком гробљу Мирогој крије тајну дјеце мученика жртава онтолошког зла оличеног у Независној Држави Хрватској.

То свето мјесто које је 1942. године , изван тадашњих граница Мирогоја, служило за закопавање „иновјераца“ данас одише миром. На граници шуме, гдје лежи скроман споменик и мала надргобна полча. Код овог светог мјеста не долазе званичне делегације са српских простора, нема великих изјава у објективе фотоапарата и камера државних сервиса.

Данас,тек по која играчка испред надгробне плоче свједочи о томе да ово мјесто није обичан гроб како на плочи пише „неколико стотина“ дјеце са Козаре. Дуго чувану тајну парцеле број 142 открио је Душко Томић у својој књизи „ПУТЕВИМА СМРТИ КОЗАРСКЕ ДЈЕЦЕ“ издатој 1990. године у од стране Националног парка „Козара“ из Приједора.

Књига исправља дугопостојећу заблуду, намјерну или не, и доноси списак 862 страдале дјеце која су ту покопана. Књига која је свједок српског страдалништва али и немара чита се у једном даху . Ријечи не могу докучити патње ове невине дјеце а представљањем ове књиге желимо да прекинемо стравичне нити заборава који нас прождире.

Преузмите књигуОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *