Тајмс: Тачи је Блерово огледало

ЛОНДОН – Најновија открића против Хашима Тачија, која је изнио извјестилац Савјета Европе Дик Марти, руши слику о бившем британском премијеру Тонију Блера. „На Косову је прије неколико мјесеци Блер од свог пријатеља Хашима Тачија добио златан орден. Сјај тог ордена сада је изблиједио послије оптужби извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија”, пише данас лондонски „Тајмс”. […]

петак, децембар 24, 2010 / 11:26

ЛОНДОН – Најновија открића против Хашима Тачија, која је изнио извјестилац Савјета Европе Дик Марти, руши слику о бившем британском премијеру Тонију Блера.

„На Косову је прије неколико мјесеци Блер од свог пријатеља Хашима Тачија добио златан орден. Сјај тог ордена сада је изблиједио послије оптужби извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија”, пише данас лондонски „Тајмс”.

Према наводима листа, поред Косова, урушава се скоро све за шта се залаже или у чему учествује бивши британски премијер Блер. Није ријеч само о рату у Ираку него и о Блиском истоку, Африци и Балкану, каже аутор.

На Блиском истоку, гдје је Блер изасланик за мировне преговоре између Израела и Палестинаца, мир је још једном умро, будући да је Америка одустала од убјеђивања Израела да престане да гради јеврејска насеља на Западној обали.

Када је ријеч о Африци, Блер се залаже за владавину права, и одговорно понашање оних који су на власти, а истовремено је савјетник предсједнику Руанде, Полу Кагамеу, кога аутор описује као диктатора.

„Тајмс” пише и о оптужници за илегално пресађивање органа коју су против седморице косовских Албанаца прошле недјеље подигли тужиоци Еулекса.

Лист се бави случајем клинике „Медикус”, у којој су, како тврде тужиоци Еулекса, вађени бубрези сиромашним људима из земаља бившег Совјетског Савеза и Турске, а паре које су им биле обећане нису добили. Бубрези су пресађивани богатим пацијентима, углавном Израелцима, који су за то плаћали по 100 хиљада евра.

Новинар „Тајмса” напомиње да је један од оптужених високи функционер косовског министарства здравља Илир Речај, који се терети да је клиници издао дозволу за рад иако закони на Косову забрањују пресађивање органа. Посматрачи се питају да ли је Речај дјеловао самостално, или је имао наређење одозго.

Лист цитира Дејвида Филипса некадашњег савјетника за Балкан у америчком Стејт депратменту, који каже да се „на Косову ниједна илегална активност не одвија без знања и учешћа подземних обавјештајних и криминалних структура владајуће странке створених у вријеме рата”.

Тачи је рекао да је шокиран наводима из оптужнице за клинику „Медикус” и да правосуђе треба оставити да дјелује независно од политике.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *